Kuukauden ulkoiluteko: Sompion Samoilijat antoi Paavon polulle uuden elämän
Sodankylässä otettiin Paavon polun elvyttäminen sydämen asiaksi.
Metsä oli Sodankylän Siurunmaalta kotoisin olleen talousneuvos ja maanviljelijä Paavo Onnelan (1927–2012) sydäntä lähellä henkilökohtaisesti ja työn puolesta. Hänen nimeään kantava Paavon polku perustettiin jo vuonna 1997 Sodankylän metsäoppilaitoksen toimesta Onnelan 70-vuotislahjaksi.
Paavon polku kulkee helpossa maastossa pohjoissuomalaisessa talousmetsässä, ja sen kokonaispituus on hieman vaille kolme kilometriä. Polku sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Sodankylän keskustasta kaakkoon, ja sinne pääsee kätevästi Orajärventieltä. Polun varrella on laavu, puolikota, kuivakäymälä ja puuliiteri.
Polku oli yhdessä vaiheessa vaarassa jäädä unholaan, ja sen retkeilyrakenteet aiottiin purkaa, mutta Sodankylässä päätettiin ottaa Paavon nimikkopolun elvyttäminen sydämen asiaksi.
Suomen Ladun jäsenyhdistys Sompion Samoilijat ry käynnisti lokakuussa 2022 hankkeen, jonka tavoitteena oli tarjota kuntalaisille helposti saavutettava lähiretkeilykohde ja tehdä olemassa olleesta reitistä turvallisempi.
Hankkeessa Sompion Samoilijat uusi noin 300 metriä pitkospuita, paransi opasteita ja reittimerkintöjä, kunnosti pysäköintialuetta ja teki ns. Jokilaavusta esteettömän. Jokilaavulle pääsee hyvin nyt niin lastenvaunuilla, rollaattorilla kuin pyörätuolillakin. Laavun lähellä on myös esteetön kuivakäymälä ja puuliiteri.
Ennen Sompion Samoilijoita polun ja sen rakenteiden ylläpidosta vastasivat vuorollaan ensin Sodankylän Mettäpojat ry ja sen jälkeen Sodankylän Rotaryklubi, joka on myös lahjoittanut nyt tulipaikalta löytyvän puuliiterin yhteiseen käyttöön.
Sompion Samoilijoiden puheenjohtaja Sike Järvinen kertoo, että hanke on ollut erittäin mielenkiintoinen monessakin mielessä. Hankkeen toteutuminen oli heti alussa vaakalaudalla, koska näytti siltä, että hanke-ehdoissa vaadittua yksityisrahoitusosuutta ei saada kasaan.
Tilanne parani kuitenkin kuin ihmeen kaupalla erään paikallisen yrittäjän päänavauksella, minkä jälkeen lähtivät monet muutkin mukaan, ja yksityisrahoitusosuus lopulta ylittyi reilusti, toteaa Sike Järvinen.
Lisäksi alussa muita alueen yhdistyksiä oli mukana vain kourallinen, mutta vähitellen muutkin alkoivat kiinnostua hankkeesta ja tulla mukaan niin raha- kuin talkoopanoksilla. Hanketta ei olisi myöskään voitu toteuttaa ilman Leaderin neuvontaa ja tukea. Hanketta tuettiin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, ja sen kokonaisbudjetti oli hieman vaille 59 000 euroa.
Muitakin mukavia yllätyksiä hankkeen aikana koettiin. Yksi oli innokkaiden talkoolaisten määrä. Rakennustyöt sujuivat todella vauhdikkaasti. Talkoolaisten ei tarvinnut myöskään olla nälässä kertaakaan, koska joka talkoopäivänä muonitusryhmä valmisti lämpimän ruoan ja toi sen talkoopaikalle.
Paavon Polku on malliesimerkki siitä, miten yhteisöllisyys parhaimmillaan toimii ja parantaa samalla ulkoilun olosuhteita.
Teksti: Mikko Lemmetti
Kuva: Sike Järvinen