Jäsenyhdistysten toiminnan avainluvut on koottu

03.03.2025|Yhdistyksille

Suomen Ladun jäsenyhdistykset liikuttivat jälleen tuhansia ulkoilijoita ja järjestivät satoja tapahtumia ympäri Suomen. Vuoden 2024 toimintakyselyyn vastasi 127 yhdistystä, ja tulokset antavat arvokasta tietoa yhdistysten toiminnasta.

Vuoden vaihteessa kokosimme jälleen jäsenyhdistystemme toiminnan avainlukuja ulkoiluun, osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyen. Kyselyyn vastasi 127 yhdistystä – suuri kiitos kaikille vastaajille! Olemme nyt käyneet vastaukset läpi ja hyödynnämme tietoja toiminnan suunnittelussa, vaikutusten arvioinnissa ja toiminnan raportoinnissa suurimman yksittäisen rahoittajan, opetus- ja kulttuuriministeriön suuntaan. 

Ulkoilua ohjatusti eri lajeissa, tapahtumissa ja kursseilla

Ohjatun ulkoilun määrä yhdistyksissä on edelleen hyvällä tasolla. Viime vuonna järjestettiin lähes 9 000 ohjattua ulkoilukertaa, joissa osallistujia oli yhteensä yli 109 000. Yhdessä olemme merkittävä liikuttaja!

Yhdistyksissä ulkoillaan monipuolisesti, suosituimpia ohjattuja lajeja olivat talviuinti, hiihto, retkeily, polkujuoksu ja pyöräily. Toimintakyselyn tulokset vaikuttavat Suomen Ladun toiminnan suunnitteluun ja hankehakuihin. Talviuinnin osalta olosuhdehanke päättyi juuri viime vuonna, nyt hankehakuja ollaan valmistelemassa esimerkiksi maastopyöräilyyn ja perheiden ulkoiluun liittyen, jotka molemmat ovat suosittuja useissa kyselyyn vastanneissa jäsenyhdistyksissä.  

Yhteisenä tavoitteenamme on lisätä ihan jokaisen mahdollisuuksia ulkoilla ja nauttia luonnosta. Monelle ohjattu ulkoilu, kuten yhdistyksen järjestämä päiväretki, voi olla se ensimmäinen askel. Tämän vuoksi tavoitteenamme on lisätä ohjatun ulkoilun määrää, mihin tarvitaan lisää ohjaajia. Tähän tavoitteeseen yhdistykset ovat hyvin sitoutuneet. Ohjaajia haetaan useilla eri tavoilla ja lähes 50 yhdistystä on jo nimennyt ohjaajatoiminnan yhteyshenkilön. Tämä on tärkeää, jotta saamme tehokkaasti viestittyä tulevista ohjaajakoulutuksista ja ohjaajille tarjolla olevasta tuesta.

Viime vuonna mukaan tuli 188 uutta ohjaajaa, ja ohjaajien kokonaismäärä kasvoi lähes 100 henkilöllä. Yhdistyksissä toimi vuonna 2024 yhteensä 1 423 ohjaajaa.

Tapahtumat kiinnostavat ja tavoittavat

Yhdistyksissä järjestettiin viime vuonna lähes 500 tapahtumaa, joista erityisesti valtakunnalliset tapahtumat innostivat mukaan. 

  • Kansallinen hiihtopäivä: 68 yhdistystä
  • Retkelle-tapahtuma: 46 yhdistystä
  • Nuku yö ulkona: 46 yhdistystä
  • Koko perheen hämärähommat: 63 yhdistystä

Lisäksi yhdistyksillä oli ulkoiluun liittyviä muita tapahtumia, joista suurin osa oli avoimia kaikille osallistujille.  

Tapahtumat ovat tehokas keino lisätä ulkoilun valtakunnallista näkyvyyttä – kiitos, että olette mukana tässä työssä! Kymmenet yhdistykset olivat myös mukana viestimässä valtakunnallisista tapahtumista ja kampanjoista, vaikka eivät tällä kertaa toteuttaneetkaan omaa erillistapahtumaa. 

Viestinnästä

Jäsenyhdistyksille suunnattu uutiskirje julkaistaan nykyisin kahdesti kuukaudessa. Sisällön jakaminen useampiin viesteihin on ollut ratkaisu aiempaan palautteeseen uutiskirjeen pituudesta. Uutiskirjeen jakeluun on lisätty kaikki yhdistysten luottamushenkilöt. Ajankohtaista yhdistyksille -uutiskirje sai arvosanan 4,2 (asteikolla 1-5) ja koettiin erityisen hyödylliseksi.

Yhdistyspolun kautta tarjottua uutiskirjetoimintoa käyttää jo 45 yhdistystä. Vaikka osa suhtautuu Yhdistyspolkuun edelleen kriittisesti, ovat esimerkiksi juuri viestinnän työkalut kymmenillä yhdistyksillä aktiivikäytössä ja ne koetaan hyödyllisinä.

Yhdistykset markkinoivat omaa jäsenyyttään eri tavoin. Tärkein väylä markkinoida jäsenyyttä on oman toiminnan yhteydessä. Lähes kaikki vastanneet yhdistykset kertoivat jäsenyydestä ainakin oman toiminnan yhteydessä. Lisäksi sosiaalinen media, paikalliset tapahtumat ja oman yhdistyksen nettisivut olivat tärkeitä kanavia viestiä jäsenyydestä uusille jäsenille. 

Lisäksi viestinnän kanavina mainittiin:

  • Paikalliset, sähköiset tapahtumakalenterit ja oman alueen paikallislehti.
  • Kunnan verkkosivut tai konkreettiset esitetelineet esimerkiksi virastotalon aulassa. Teline täydennetään säännöllisesti esitteillä ja julkaisuilla.
  • Paikalliset keskustelut ja ständit esimerkiksi toritapahtumissa.

Jäsenille ja suurelle yleisölle yhdistyksen toiminnasta viestittiin eniten sosiaalisessa mediassa, verkkosivuilla ja sähköpostitse. 

Yhdistysten suosituimmat sosiaalisen median kanavat olivat Facebook, WhatsApp ja Instagram.

Mitä onnistumisia yhdistyksissä koettiin vuoden aikana? Entä mitä palautetta sai toimisto?

Ensimmäistä kertaa kysyimme, missä yhdistykset itse kokivat onnistuneensa menneen vuoden aikana. Kysymykseen oli vastannut reilut 70 yhdistystä ja onnistumisia oli laidasta laitaan. Toiminta ja tapahtumat mainittiin onnistumisena - esimerkiksi perheille suunnatut tapahtumat, melonta, erilaiset retket ja ulkoilutapahtumat. Onnistumista koettiin myös yhteistyössä muiden jäsenyhdistysten tai paikallisten kumppaneiden kanssa. Lajeista erityisesti talviuinti toi  paljon uusia jäseniä. Useat yhdistykset mainitsivat myös saaneensa uusia aktiiveja mukaan toimintaan ja yhdistyksissä oli hyvä yhdessä tekemisen henki. 

Kyselyssä pyydämme myös aina palautetta Suomen Ladun toimiston tuesta yhdistyksille. Palvelemme jäsenyhdistyksiä ja heidän jäseniään. Päivittäinen työ voi joskus jäädä yhdistyksen näkökulmasta kaukaiseksi. Luemme palautteen huolella ja pyrimme vastaamaan toiveisiin. Tässä tiivistetysti vielä risut ja ruusut, mitä kyselyn kautta saimme. 

Positiivinen palaute, eli ruusut toimistolle:

  • Kiitos ystävällisestä kohtaamisesta ja asiantuntevasta, ystävällisestä asiakaspalvelusta
  • Toiminta on hyvin mukana ajan hengessä ja huomioi yhteiskunnan muutokset
  • Vuosikokoukset on hyvin järjestetty 
  • Uutiskirjeet ja koulutukset ovat hyviä ja hyödyllisiä, kiitokset niistä!

Negatiivinen palaute, eli risut toimistolle:

  • Yhdistyspolku ja jäsenrekisterin käyttö on hankalaa, kaivataan selkeitä ohjeita ja toimivampaa järjestelmää, talousraporttien täsmällisyydessä on puutteita
  • Yhdistystoiminnan vetäjistä on pulaa ja ikääntyminen vaikuttaa toimintaan, apua kaivataan
  • Jäsenpolkuun siirtyminen on vaikeuttanut ei-nettiä käyttävien jäsenpalvelua
  • Tukea kaivataan some-vastaaville, esim. kampanjan tai mainoksen tekemiseen somessa

Jäsenmäärän kehitys ja alueellinen toiminta

Toimintakyselyn lisäksi yhdistysten toimintaa ja tilannetta seurataan jäsentilastojen avulla. Vaikka useimpien yhdistysten jäsenmäärä väheni, 54 yhdistystä kasvatti sitä. Eniten jäsenmääräänsä kasvatti espoolainen talviuintiyhdistys Oittaan Upponallet. Myös valtakunnallisen Suomen Retkiluistelijat ry:n jäsenmäärä kasvoi yli sadalla.

Toimintakyselyssä kysyimme, haluaako yhdistys kasvattaa jäsenmääräänsä. Suurin osa yhdistyksistä on tyytyväisiä nykyiseen jäsenmääräänsä. Yhdistyksistä 40 vastasi, että haluaa aktiivisesti kasvattaa jäsenmäärää. Tähän tarjoamme jatkuvaa tukea ja kehitämme uusia tapoja markkinoida jäsenyyttä paikallisesti ja valtakunnallisesti. 

Jäsenyhdistykset on jaettu kahdeksaan latualueeseen. Aluetoiminnan tavoitteena on tarjota vertaistukea ja mahdollistaa yhteistyötä omalla alueella. Aluekokouksiin osallistui 64 yhdistystä. Järjestön kokouksiin osallistui 113 yhdistystä. Yhteisiin asioihin vaikuttamassa eivät siis suinkaan olleet kaikki jäsenyhdistykset. Haluamme madaltaa osallistumisen kynnystä kaikin tavoin ja toivotamme kaikki yhdistykset mukaan vaikuttamaan yhteiseen toimintaan!

 

Kirsi Uusitalo

 

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää evästeistä tietosuojaselosteesta.