In memoriam Kyösti Lamminjoki

11.07.2024|Yhdistyksille

Kyösti näytti retkeilijöille esimerkkiä.

Latu ja Polku -lehden pääkirjoituksessa vuonna 2003 Suomen Ladun hallituksen jäsen, tunturisusi (777/1969), johtajasusi (83/1973), ikäsusi (79/1995) ja  kunniasusi (6/2006), Tunturiladun ja Tunturilkerho Kavtsin puheenjohtaja Kyösti Lamminjoki totesi: ”Tuleville sukupolville on turvattava mahdollisuus päästä nauttimaan retkeilyn tuomista luontoelämyksistä. Parhaat mahdollisuudet meillä on siihen, kun erilaisin toimin saamme retkeilijät muuttamaan asennettaan luontoa hyväksi käyttävästä ympäristöä säästävään retkeilyyn.”

 

Kyösti oli oiva esimerkki kaikille retkeilijöille. Hän piti sekä mielensä että kehonsa kunnossa vaeltamalla kotinsa lähialueilla Helsingissä mutta myös kulkemalla viikkojen pituisia retkiä Lapin luonnossa. Aina hän retkeili ”omin voimin ja luontoon tukeutuen”. Teltta oli hänen asumuksensa kesät-talvet näillä retkillä

 

Nyt Kyösti ”Kösä” Lamminjoki on siirtynyt ajasta iäisyyteen ja uusiin vaellusmaisemiin 84-vuotiaana.

 

Kyösti innostui retkeilyvälineistön kehittämisestä jo vuonna 1965, kun hän tapasi Erik Pihkalan ja tämän Grönlanti-retkiryhmän. Silloin hän havaitsi, kuinka tärkeää on löytää juuri itselle sopiva retkivälineistö. Siitä alkaen hän alkoi ideanikkariksi ja jopa keksijäksi, jolloin syntyi sekä uutta välineistöä omille retkille mutta myös apuvälineistöä retkikavereille. Hänen vaellusahkionsa sisälsi monta mielenkiitoista retkituotetta mallia ”Kösä”.

 

Mutta Kyösti Lamminjoki ei ollut vain vaeltaja, vaan hän oli osaava vaellusopas, retkeilykouluttaja, markkinoija omalla vaatimattomalla ja osaavalla tyylillään, retkitapahtumien järjestäjä ja mm. erävaelluskilpailujen johtaja. Oli hieno suoritus, kun hän johti Erävaelluksen SM-kilpailut Länsi-Lapissa Pellossa vuonna 2000. ”Väylävaellukseen” osallistui yli 150 partiota ja Tunturiladun järjestelykoneistossa oli 185 henkilöä. Ennakkovalmisteluja tehtiin kaikkialla Suomessa, ja koko organisoinnin johti Kyösti kotoaan Helsingistä käsin. Uskomaton suoritus! Tässäkin asiassa kokemus oli valttia: hän oli ennen kisojen johtamista osallistunut kilpailijana 11 Erävaelluksen SM-kisaan.

 

Kun retkeilyä piti markkinoida tehokkaasti pääkaupunkiseudulla, Kyösti oli valmis ja innokas tekemään retkinäyttelyn Finlandia-talon suuren konserttisalin näyttämölle havulaavuineen tai jopa Helsingin rautatieaseman sisälle lasivitriiniin vaellusasennon ja asumaan siellä retkivälineineen muiden tunturilatulaisten kanssa yöt ja päivät 2-3 vrk.

 

Elämänsä viimeisiin vuosiin saakka hän oli valmis auttamaan jokamiehen ja -naisen ulkoilun edistämisessä -aina iloisella mielellä ja muita innostaen ”ulos Suomen luontoon retkeilemään”.

 

Lämmin kiitos Kyösti monista yhteisistä vuosista ja avustasi Tunturiladun ja koko Suomen Ladun tärkeässä palvelutyössä! Avasit elämäsi aikana arvokkaan ladun ja teit meille seuraajillesi monipuolisen koulutusmateriaalin käyttöömme.

 

Me Suomen Ladun kaikki retkeilijät kunnioitamme tekemääsi talkootyötä ja otamme osaa läheisten ja monien kanssavaeltajien suruun. R.I.P. ”Kösä”.

 

Liikuntaneuvos Tuomo Jantunen, Tunturikerho Kavtsi ry:n jäsen, Suomen Latu ry

Kommentoi