Talvi on retkeilijälle haastavin vuodenaika: “Talvella retkeilevän tulee varautua vaativiin olosuhteisiin”

05.01.2024|Ajankohtaista

Talviretkeilyn suosio on kasvussa. Laji vaatii monia tietoja ja taitoja ja kykyä varautua nopeastikin muuttuviin tilanteisiin ja vaativiin olosuhteisiin.

Talvella retkeilyolosuhteet ovat vaativat niin kulkemisen, lumen kuin kylmyyden tähden. Esimerkiksi eksyminen talvella on paljon vakavampi tilanne kuin sulan maan aikaan retkeillessä. Kova pakkanen ja tuuli voivat luoda hengenvaaralliset olosuhteet, joten talviretkelle pitää varautua muuttuviin olosuhteisiin useilla erilaisilla tavoilla ja suunnitelmilla.

“Talviretkeilijän tulee aina varautua vaihteleviin tilanteisiin ja muuttuviin olosuhteisiin. Etenkin talvella – ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta – sääolosuhteet voivat vaihdella nopeastikin. Retkeilijän tulee havainnoida ympäristöä ja ennakoida mahdollisia sään muutoksia ajoissa. Mitä haastavampi maasto, niin sitä paremmin pitää olla varautunut”, sanoo Suomen Ladun ulkoilun asiantuntija Topi Kiljunen.

Talviretkeilijä kulkee maastossa seurassa ja hyvin varautuneena

Maastoon ei tulisi koskaan lähteä yksin, vaan aina yhdessä muiden kanssa. Osaava kaveri tai ryhmä luo turvaa. Ryhmän jäsenten on hyvä tuntea toisensa jo ennen lähtöä ja olla tietoinen toistensa retkeilytaidoista talvisessa maastossa.

“Jokaisen talviretkeilijän tulisi ottaa huomioon omat ja kanssa retkeilijöiden taidot. Koskaan ei tule lähteä olosuhteisiin ja paikkoihin, joissa selviämisestä ei ole varma. Myös varusteilta vaaditaan enemmän, joten niihin tulee myös kiinnittää erityistä huomiota”, sanoo Suomen Ladun ulkoilun erityisasiantuntija Susanne Blomqvist.

Retkeilykohteen maastoon ja olosuhteisiin tulee tutustua etukäteen hyödyntäen eri karttoja ja karttapalveluita. Verkon kautta saa paikallistietoa eri osa-alueilta nykyisin paljon jo ennakkoon.

Talviretkelle tai -vaellukselle on aina pakattava lämmintä vaatetta ja avaruushuopa sen varalta, jos jotain tapahtuu ja joutuu odottamaan apua. Lisäksi mukana on oltava täyteen ladattu puhelin, jossa on 112-sovellus valmiiksi asennettuna sekä varavirtalähde — tarvittaessa myös satelliittiviestintälaite. Retkeilijän on myös hyvä tiedostaa, että jossain luontokohteissa on katvealueita, joissa kännykän kuuluvuuteen ei aina voi luottaa.

Talviretkeilyyn kannattaa tutustua pienin askelin

Vaikka talviretkeilyssä tulee ottaa monia asioita huomioon, taitoja voi opetella pienin askelin. Talviretkeily kannattaa aloittaa tutussa lähiympäristössä. Tutut lähiretkeilyalueet ovat talvella erilaisia harrastusympäristöjä kuin kuivan maan aikaan. Myös varusteiden kanssa on helpompi tulla tutuksi turvallisessa ympäristössä. Esimerkiksi telttailua pakkasella kannattaa testata omalla takapihalla.