Näin suomalaiset ulkoilevat nyt – Näin he haluaisivat ulkoilla tulevaisuudessa

01.05.2024|Ajankohtaista

Suomen Latu on selvittänyt, mitä ulkoilulajeja suomalaiset haluaisivat harrastaa tai kokeilla.

Lähes kaikki suomalaiset harrastavat kävelyä ja liikkuvat luonnossa, selviää Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämästä ulkoilujärjestön bränditutkimuksesta (2020).

Myös sienestys, marjastus, pyöräily ja päiväretkeily ovat suomalaisten suosikkilajeja. Juoksu on suositumpaa nuorempien keskuudessa ja vastaavasti iäkkäämmät ovat ottaneet sauvakävelyn omakseen. 

Mutta mitä suomalaiset haluaisivat harrastaa?

Uusina lajeina kiinnostavat melonta, retkeily ja pidemmät vaellukset, geokätköily, lumikenkäily, SUP-lautailu, retki- ja matkaluistelu sekä suunnistus.  Nuorempia kiinnostaisi myös kiipeily.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, että ohjatusti tai yhdessä muiden kanssa haluttaisiin harrastaa triathlonia, suunnistusta, tanssia, hiihtovaellusta ja melontaa.

Suomalaisista vajaa kolmannes pitää itseään hyväkuntoisena. Mitä nuoremmasta vastaajasta on kyse, sitä paremmaksi oma kunto arvioidaan. 46–60-vuotiaiden keskuudessa on muita enemmän itseään huonokuntoisena pitäviä.  Suomen Ladun jäsenet kokevat olevansa paremmassa kunnossa kuin suomalaiset keskimäärin, sillä heistä noin puolet arvioi itsensä hyväkuntoiseksi ja huonokuntoisten osuus jää äärimmäisen pieneksi.

Suomen Ladun jäsenet liikkuvat selvästi enemmän kuin suomalaiset keskimäärin. Suomen Ladun jäsenten keskuudessa on selvästi enemmän paljon liikkuvia ja vastaavasti ei juuri lainkaan vähän liikkuvia, joita kaikista suomalaisista on lähes neljännes.

Tutkimus toteutettiin internetkyselynä. Suuri yleisö ja Suomen Ladun jäsenet vastasivat kyselyyn 26.11.–7.12.2020 välisenä aikana. Suurta yleisöä edusti 1027 vastaajaa ja Suomen Ladun jäseniä 5188 vastaajaa.

Kommentoi