Uutisarkisto

Image
Image

Lumiukkojen ennätystalkoot

05.03.2018

Kuka teki maailman ensimmäisen lumiukon?

On ihan varmaa, että tähän kysymykseen ei koskaan saada vastausta. Jossain lumisella seudulla, joskus kauan sitten, joku lapsi tai aikuinen. Voinemme ajatella, että tekijä oli ylpeä lopputuloksesta.

Hollannissa vuonna 1380 ilmestyneessä kirjassa kerrotaan lumiukosta. Tätä pidetään meidän mantereemme vanhimpana lumiukkokuvauksena. Voi hyvin olla, että Kiinassa tai Japanissa on tätäkin vanhempia kirjallisia lumihahmoja. 

Vanhin valokuva lumiukosta on Walesista vuodelta 1853. Mies heittelee lapiolla lunta naiselle, joka muotoilee lumiukkoa. Lapsia ei kuvassa näy.

Maailman suurin lumihenkilö on ollut 37 metriä korkea. Hän ei ollut mies, vaan nainen. Rakennuspaikka oli Bethelin kaupunki, Mainen osavaltiossa Yhdysvalloissa. Painoa oli yli neljä miljoonaa kiloa. Nenän pituus oli 2,5 metriä, käsinä olivat liki kymmenmetriset kuuset. Takinnapin tehtäviä hoitivat kuorma-auton renkaat. Tämä lumijätti rakennettiin tammi-helmikuussa 2008 osavaltion kuvernöörin kunniaksi. Kuvernööri oli nainen.

Helmikuussa 2015 tehtiin Japanin Akabirassa tunnin aikana 2036 lumiukkoa. Urakan parissa ahersi yli tuhat henkeä. Koska ennätys haluttiin Guinnessin kirjaan, paikalla oli 30 valvojaa.

Suomen ympäristökeskus ei rakenna lumiukkoja, mutta seuraa tarkoin valtakunnan lumitilannetta. Eri puolilla Suomea on noin 140 lumilinjaa, jotka havaitsija hiihtää kerran tai kaksi kuukaudessa. Hän mittaa lumen syvyyden 80 kohdassa, lisäksi hän punnitsee kahdeksassa paikassa hankeen upotetun lieriön sisään jääneen lumen painon, jolloin saadaan selville lumen tiheys. Useilla linjoilla on peltoa, metsää ja myös suota, koska eri maastotyypeissä lumen määrä on erilainen. 

Tietyn vesistön lumimäärä eli lumen vesiarvo lasketaan tietokonemallilla käyttäen kaikkien seudulla olevien lumilinjojen havaintoja. Tulosten perusteella laaditaan muun muassa tulvaennusteita. Lumisena talvena Lapissa voi olla lunta jopa 300 kiloa neliömetriä kohti. Etelässäkin lunta on joskus runsaasti. Esimerkiksi Vantaanjoen vesistössä oli huhtikuun 1965 alussa lunta keskimäärin 240 kg/m2. Koko vesistön alueella lunta oli yli neljä miljardia kiloa. Jos se olisi lastattu kuorma-autoihin, niiden jono olisi ulottunut Helsingistä Etelä-Afrikkaan saakka. Sulamisvedet olisivat tosin alkaneet valua lavoilta viimeistään Saksassa.

Suomen koululaisille ei ole mikään ongelma parantaa japanilaisten ennätystä – esimerkiksi kymmenentuhatta lumiukkoa tunnin aikana. Sää saisi suosia, mieluiten suojakeli koko maassa! Parhaat ukot syntyisivät, jos edellispäivänä olisi satanut reippaasti uutta kosteaa lunta. Sellaisen lumen hiutaleet takertuvat todella tiiviisti toisiinsa. Vanha, kostea lumi on rakeisempaa, mutta kyllä siitäkin ukon saa kasattua. Kuivaa pakkaslunta voi vedellä kostuttaa, mutta silloin ukko on rakennettava taputtelemalla. Isojen pallojen pyörittely ei tuossa tapauksessa onnistu.

Esko Kuusisto
Hydrologi, Suomen ympäristökeskus

 

Oletko jo osallistunut lumitilanteen havainnointiin Talviseuranassa? Talviseurannassa havainnoidaan talven etenemistä tarkkailemalla lumen ja jään muutoksia sekä talvella esiintyviä eläinlajeja. Talviseurannan järjestävät Luonto-Liitto ja Suomen ympäristökeskus yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon, Helsingin ympäristöpalveluiden sekä Suomen latu Ry:n kanssa.