Näillä vinkeillä teet talviuinnista itsellesi turvallisen harrastuksen
Talviuinnin aloittaminen on helppoa, eikä vaadi suuria välinehankintoja. Kylmään veteen kannattaa totuttautua rauhallisesti, eikä kylmään veteen kannata mennä yksin. Talviuintipaikoilla on mahdollisuus saada hyviä vinkkejä kokeneemmilta lajin harrastajilta.
Kävele uintipaikan kulkureittiä pitkin varovasti
Talviuintiharrastuksen suurin onnettomuusriski on liukastuminen kulkureitillä. Kulkureitti voi olla liukas säänmuutoksista johtuen ja parhaastakin ylläpidosta huolimatta. Pukuhuoneen lattialla, kulkureitillä lämpömatolla tai polulla voi olla lunta, vettä ja jäätä ja ne voivat yhdessä tehdä pinnasta vaarallisen liukkaan. Tästä syystä kannattaa kävellä varoivasti ja käyttää tossuja tai kenkiä, joiden pohja ei luista. Jos reitin varrella on kaide, siitä voi ottaa reilusti kiinni.
Älä koskaan laita päätäsi veden alle
Pään verisuonet eivät supistu kylmässä ja pään kastelu voi johtaa alilämpöisyyteen. Kylmä vesi voi aiheuttaa kivistyksen tunnetta päässä ja laukaista migreenikohtauksen. Veteen ei siis tule hypätä, sukeltaa eikä päätä pidä kastella. Uidessa tulisi aina pitää päässä päähinettä.
Laskeudu hitaasti veteen
Kun menet ensimmäistä kertaa kylmään veteen, asettaudu selkä veteen päin ja laskeudu portaita tai tikkaita pitkin rauhallisesti veteen. Voit vedessä ollessasi pitää jalat portailla ja käsillä kiinni portaiden kädensijoista. Tämä takaa sen, että pääset heti halutessasi pois vedestä, mikä rauhoittaa mieltä ja auttaa pitämään hengityksen rauhallisena.
Totutellessasi kylmään veteen tällä tavalla, anna tilaa muille uimareille ja etsi sopiva hetki, jolloin voit varata portaat itsellesi.
Uintipaikassa voi olla kahdet veteen vievät portaat tai tikkaat, joista toisista mennään veteen ja toisista tullaan ylös. Noudata sovittua kulkusuuntaa uinnin sujumisen ja uintiturvallisuuden takia.
Hengitä pitkään ulos
Laskeutuessasi veteen, hengitä suun kautta rauhallisesti ja pitkään ulos. Voit laittaa suuta hieman suppuun, mikä auttaa kontrolloimaan hengitystäsi.
Kylmä vesi voi ensimmäisillä kerroilla salvata hengityksen tai aiheuttaa hengen haukkomista. Katsekontaktilla talviuinninohjaajaan tai uimakaveriin on yleensä hengitystä rauhoittava vaikutus.
Älä säikähdä, jos vesi tuntuu erittäin kylmältä, sykkeesi kiihtyy, sormiasi pistelee, tunnet huimausta tai punaisia laikkuja ilmestyy ihollesi. Nämä reaktiot ja tuntemukset ovat normaaleja ja poistuvat kun, nouset ylös vedestä.
Nouse vedestä rauhallisesti
Nouse vedestä rauhallisesti ylös. Kylmässä vedessä ihon pintaosien ja lihasten verenkierto heikkenee. Viileänä olet alttiimpi kolhimaan itseäsi. Jos sinulla ei ole neopreenihanskoja, niin pidä huolta etteivät märät kätesi tartu portaiden tai tikkaiden kaiteisiin, jos ne ovat jäiset.
Kietoudu vaatteeseen
Kun olet noussut vedestä, kietaisi ympärillesi pyyhe, kylpytakki tai jokin muu vaate. Pyyhe tai vaate estää veden haihtumista iholtasi ja suojaa sinua myös tuulelta.
Lämmittele maltillisesti
Mene pukuhuoneeseen tai muuhun lämpimään tilaan ja pue lämpimästi päälle. Myös lämmin suihku ja sauna auttavat kehoasi lämpenemään. Anna ihon ja lihasten lämmetä ja verenkierron elpyä vähitellen.
Muista nesteytys
Kylmälle altistuminen ja erityisesti talviuinnin ja saunassa käynnin yhdistäminen lisää virtsaneritystä ja nesteen poistumista hengityksen ja hikoilun kautta. Kylmässä ihmisen janon tunne vähenee, siksi on tärkeä tietoisesti juoda tarpeeksi.
Muista siis juoda vedessä käyntien välissä vähintään 1-2 lasillista ja koko uinnin jälkeen vähintään 1-2 lasillista haaleaa tai lämmintä juotavaa.
Talviuintiharrastaja ei tarvitse suurta määrää varusteita
Uimapukua käytetään yleisillä ja yhteisillä talviuintipaikoilla uidessa.
Päähine ylläpitää talviuimarin lämpötasapainoa. Pään verisuonet eivät supistu kylmässä ja lämpöä haihtuu erityisesti otsan, päälaen ja niskan alueilta. Ilman päähinettä uiminen sekä erityisesti pään kasteleminen kylmässä vedessä voivat johtaa elimistön alilämpöön. Päähineeksi käy hattu, pipo ja tavallinen uimalakkikin. Pään suojaaminen kylmältä ilmalta ja viimalta on edellytys miellyttävälle uintikokemukselle.
Talviuintitossujen ensisijainen tehtävä on ehkäistä uimarin liukastumista kulkureiteillä. Lisäksi ne suojelevat sekä uimaportaissa että matalassa uintipaikassa jalkoja raapaisuilta ja kolhuilta. Kylmässä vedessä lihasten lämpötila laskee ja koordinaatio heikkenee, ja uimari voi tavallista herkemmin loukata jalkansa.
Neopreenisukkia voi käyttää talviuintitossujen sijaan tai niiden sisällä. Neopreenisukkien kuuluu olla tiukat, jolloin ne pysyvät hyvin jalassa ja lämmittävät hiukan uidessa.
Neopreenihanskat auttavat pitämään sormia lämpöisenä ja niillä on hyvä tarttua portaiden kädensijoihin, jos ne ovat jäiset.