Näin aloitat melonnan
Melonta on monipuolinen koko kehon liikuntalaji ja rentouttava tapa tutustua luontoon uudesta näkökulmasta. Lajia voivat harrastaa kaiken ikäiset, kaiken kuntoiset ja koko perhe yhdessä. Aloittaminen voi tuntua jännittävältä, mutta näillä vinkeillä pääset turvallisesti alkuun.
[1] Perustaidot haltuun kokeneempien seurassa
Melonta kannattaa aloittaa opettelemalla perustaitoja joko melonnan alkeiskurssilla tai kokeneemman melojan johdolla. Melonnan alkeiskurssilla opit oikean melontatekniikan, millaiset varusteet tarvitset sekä välttämättömät turvallisuustaidot. Tärkeimpiä taitoja ovat oikea melontatekniikka, tasapainon hallinta, kääntyminen ja pysähtyminen sekä miten toimit, jos kaadut vedessä. Kursseja järjestävät niin yritykset kuin yhdistykset ja seurat.
[2] Kajakkikauppaan vasta kokeilujen jälkeen
Kajakeissa ja kanooteissa on yllättävän paljon eroja. Todennäköisesti ensimmäinen jota kokeilet, ei ole ole sinulle sopivin. Menopelejä kannattaakin kokeilla rohkeasti. Melontakalustoa voi vuokrata monilta yrityksiltä, yhdistyksiltä ja seuroilta. Omaa kajakkia tai kanoottia ei välttämättä tarvitse missään vaiheessa hankkia lainkaan, koska vuokrausmahdollisuuksia on ympäri Suomen ja useimmissa melontaseuroissa kaluston käyttö kuuluu jäsenmaksun hintaan. Näin voi myös valita erilaisille melontaretkille optimaalisen menopelin.
[3] Muista tärkeimmät varusteet
Melontaliivi on ehdoton varuste, mitä ilman vesille ei mennä koskaan. Tärkeää on myös, että se on oikean kokoinen ja puettu asianmukaisesti päälle. Melonnassa ei pukeuduta ilman, vaan veden lämpötilan mukaan. Lämpimillä keleillä vedessä pärjää perusurheiluvaatteissa. Hyvä asuste on tuulenpitävä takki ja kevyet housut, kerroksia voi lisätä lämpötilan mukaan. Puhelin ja muut tavarat laitetaan vedenpitävään suojapussiin ja mukaan otetaan aina myös kuivat vaihtovaatteet.
[4] Minne melomaan
Meloa kannattaa alkuun pienissä vesistöissä ja rannan suuntaisesti myötäisesti, niin pääset helposti rantautumaan sään muuttuessa tai jos satut kellahtamaan vedessä. Muistathan, että melojan tärkein taito on uimataito.
Melojan taitoihin kuuluu ennakoida ja tarkkailla säätä. Ennen melomaan lähtemistä, tulee tarkastaa retkikohteen ja laajemman alueen sääennuste parista eri lähteestä. Huomioi reitin suunnittelussa erityisesti ennustettu tuulen voimakkuus ja suunta ja onko tiedossa säätilan muutoksia melontaretkesi aikana.
Melonta tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hiljentyä luonnon äärellä ja tutkia ympäristöä uudesta perspektiivistä. Varaa aikaa ympäristön ihailuun, eväshetkiin kauniissa maisemissa ja uusien reittien löytämiseen. Varmista etukäteen myös rantautumismahdollisuudet reitin varrella.
[5] Melo aina kaverin kanssa
Melontakaverin kanssa voi jakaa retkikokemuksen, mutta kaveri on etenkin turvallisuustekijä. Melontakurssilta voit saada melontakavereita pidemmäksikin aikaa. Voit myös liittyä melontatoimintaa järjestävään Suomen Ladun jäsenyhdistykseen tai paikalliseen melontaseuraan: näin voit tavata muita lajin harrastajia, saada vinkkejä ja osallistua yhteisille melontaretkille.