Melojalle ja olosuhteisiin sopivat välineet ovat melontaretken perusta
Melontakipinän iskiessä ei kannata heti ensimmäisenä rynnätä kauppaan ostoksille, vaan kokeilla mahdollisuuksien mukaan erilaisia kanootteja ja kajakkeja, jotta löytäisi itselleen ja omaan käyttötarkoitukseen mahdollisimman sopivan.
Kajakki vai avokanootti?
Etenkin aloittelijan silmin voi olla vaikea hahmottaa, mitä eroa on avokanootilla ja kajakilla. Useimmista melottavista vesikulkuneuvoista käytetään yleisnimitystä kanootti, erot näkyvät rakenteissa ja melontatavassa. Kahden melojan kanoottia tai kajakkia kutsutaan kaksikoksi.
Yleisesti ottaen kajakki on avokanoottia ketterämpi ja nopeampi kuin avokanootti ja soveltuu paremmin aallokkoon, mutta kanootti tarjoaa enemmän mahdollisuuksia tavaroiden pakkaamiseen ja sen kanssa on helppo rantautua lähes minne vain. Myös perheretkeilyyn avokanootti tarjoaa hyvät mahdollisuudet, koska lapset voivat hyvin matkustaa avokanootin pohjalla aikuisten meloessa.
Avokanootin ja kajakin melontatekniikat eroavat melko lailla toisistaan, joten molempien sujuva hallinta erilaisissa olosuhteissa vaatii paljon harjoittelua.
Kajakki
Kajakki vesikulkuneuvona on peräisin Pohjois-Amerikan ja Grönlannin alueilta. Kajakin sisällä istutaan jalat eteen ojennettuina ja sitä melotaan kaksilapaisella melalla vuorotellen kajakin molemmilta puolilta suhteellisen pyörivällä liikkeellä. Kajakin kansi on umpinainen ja yleensä melojalla on lisäksi yllään aukkopeite, joka peittää myös istuma-aukon niin, etteivät veden roiskeet ja aallot pääse kajakin sisään. Vaikka kajakkia melotaan istuvassa asennossa, oikea melontatekniikka lähtee jaloista ja keskivartalosta asti.
Avokanootti
Eri puolilla maapalloa alkuperäiskansoilla on ollut monenlaisia kanootteja kulkuneuvoinaan. Nykymuotoisen avokanootin esikuvana ovat olleet erityisesti Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen käyttämät vesikulkuneuvot. Avokanootti on yleensä hieman kajakkia korkeampi ja nimensä mukaisesti päältä avoin ja siinä on penkki melojalle. Melonta-asento on joko kokonaan penkillä istuen tai puoli-istuvassa asennossa niin, että joko toinen tai molemmat polvet ovat kanootin pohjalla ja takapuolella nojataan penkkiin. Avokanoottia melotaan yksilapaisella melalla. Yksin melottaessa usein ensin muutama melanveto toiselta puolelta ja sen jälkeen vaihto toiselle puolelle. Kaksikkona melojat melovat koko ajan keskenään eri puolilta.
Melojan varusteet
- Asianmukainen, ehjä ja käyttäjälleen sopiva CE-merkitty melontaliivi on ehdoton varuste ja henkivakuutus melojalle. Se puetaan melomaan lähdettäessä aina päälle, kelistä ja säästä riippumatta.
- Lämpimillä keleillä melontavaatteiksi sopivat urheilu- tai retkeilyvaatteet, olosuhteista ja melontaympäristöstä riippuen. Vaatteet valitaan kuitenkin veden, ei ilman, lämpötilan mukaan. Mukana kannattaa aina olla myös tuulenpitävä takki, päähine ja aurinkolasit. Kirkkaat värit vesillä liikuttaessa ovat näkyvyyden vuoksi suositeltavia. Vesien viiletessä ja kylmissä olosuhteissa päälle puetaan kuivapuku.
- Mukaan pakataan aina varavaatekerta (alusvaatteita myöten) vesitiiviisti pakattuna.
- Täyteen ladattu puhelin vesitiiviisti pakattuna mahdollisten hätätilanteiden varalta.
- Pilli tai muu merkinantoväline on tarpeen huomion herättämiseksi mahdollisissa hätätilanteissa ja se on vesiliikennelain mukaan pakollinen varuste vesillä.
- Kartta ja kompassi
- Ensiapupakkaus
- Pumppu, äyskäri tai muu tyhjennysväline
- Mukaan riittävästi juotavaa ja energiapitoista syötävää – myös lyhyemmille retkille.