Tee hiihdosta nautinto – Näin valitset oikeanlaiset hiihtovälineet

Suksen valinnassa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Oikein valittu suksipari ja istuva hiihtokenkä takaavat hiihdon nautinnon. Harrastajalle valitaan helppohiihtoinen suksi. Perinteisellä se tarkoittaa hyvää pitoa, vapaalla suuntavakautta. Taitava hiihtäjä saa enemmän irti jäykemmän suksen liukuominaisuuksista.

Kiinnitä näihin asioihin suksen valinnassa huomiota

Sukset valitaan hiihtäjän painon ja pituuden mukaan. Niiden lisäksi parin valintaan vaikuttaa hiihtäjän taito. Kilpahiihtäjän alla toimii huomattavasti jäykempi suksi kuin aloittelijalla. Perinteisen suksi valitaan noin 15-30 cm hiihtäjää pidempänä, luistelusuksi 5-15 cm pidempänä. Lyhyempi on teknisesti hieman ketterämpi ja pidempi yleensä suuntavakaampi hiihdettävä.

Pitoalueen tulisi sijaita noin 50-80 cm kantapäästä eteenpäin. Korkea voidepesä sopii pehmeille liisterivoiteille, matala koville purkkivoiteille. Luistelusuksessa suksen keskiosa ei saa osua lumeen lainkaan.

Painealueet. Liuku kohdistuu suksen kärjen ja kannan painealueisiin joista suksi koskettaa voimakkaimmin lumeen. Painealueiden etäisyys ja muoto vaikuttaa suksen suuntavakauteen. Pakkaskelin suksissa painealueet ovat pidemmät ja vesikelin suksissa mahdollisimman lyhyet.

Perinteisen suksiksi voi valita myös helppohoitoiset ja pitovoiteluvapaat pitopohja- tai pitokarvasukset. Karvapohjasuksissa pitoalueeseen asennettu pitokarva saa aikaan pidon, kun taas pitopohjasuksissa pitoalueen oma pinnoite on karhennetty tai käsitelty kemiallisesti. Myös pitopohja- ja pitokarvasukset vaativat huoltoa, luistoalueet tulee luistovoidella ja pitoaluetta tulee huoltaa. 

Yksinkertainen sääntö auttaa oikean mittaisen sauvan valinnassa

Sauvojen ohjeellinen mitta on perinteisellä 0,85 ja vapaalla hiihtotavalla 0,90 kertaa hiihtäjän oma pituus. Pituutta lukuun ottamatta eri hiihtotapojen sauvat eivät eroa toisistaan. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kuitenkin valita aina pykälää laadukkaampi putki, sillä hiihdossa jäykemmästä sauvasta on hyötyä myös kuntoilijalle. Sauvojen remmit tulee säätää riittävän kireälle, jolloin sauvat pysyvät koko ajan hallinnassa eikä sauvaa tarvitse erikseen puristaa. Peukalon ja etusormen välin tulee tukeutua vasten sauvan remmin kiinnityspisteettä, jolloin remmiin ei jää löysää ja sauvasta saa tukevan mutta rennon otteen.

Eri monot eri hiihtotavoille

Perinteisen hiihtokenkä on matala ja taipuisa. Tärkein asia on istuvuus. Kannattaa sovittaa eri valmistajien kenkiä, sillä lesteissä on suuriakin eroja. Valitse mukava, mutta riittävän napakka kenkä. Lisälämpöä saa tarvittaessa ulkopuolelle tulevilla mononsuojilla.

Luistelukengän pohja on jäykkä ja sen korkea varsi tukee nilkkaa. Kalliimmissa kengissä muovia on korvattu kevyellä ja kiertojäykällä hiilikuidulla. 

Siteet ja hiihtokengät jakautuvat SNS- ja NNN-järjestelmiin, mutta SNS-malliston siteiden ja hiihtokenkien valmistus on lopetettu vuonna 2022. Perinteiseen ja luisteluun tarkoitetut siteet ovat teknisesti lähellä toisiaan, mutta eroavat jäykkyydeltään. Valitse manuaalinen malli. Se on varmempi ja turvallisempi.

Vinkit lasten kanssa hiihtämiseen

Mistä aloittaa hiihtoharrastus lapsen kanssa? Minkä mittaisen suksen ostaisin lapselleni? Kokosimme vinkit, miten päästä lapsen kanssa hiihtoharrastuksen alkuun.


3 x välineet

1. Valitse hiihtotapa

Välineiden hankinnassa ensimmäinen kysymys koskee hiihtotapaa. Perinteinen ja vapaa vaativat omat välineensä. Mahdolliset kompromissit kannattaa unohtaa, sillä kahden hiihtotavan vaatimukset ovat käytännössä vastakkaisia.

2. Satsaa laatuun

Kilpasuksen viimeistely palvelee taitavaa hiihtäjää. Tästä luokasta löytyy eniten profiileja erilaisille kelialueille. Kakkostason sukset täyttävät useimpien aktiiviharrastajien tarpeet. Niissä on tärkeimmät kilpasuksen ominaisuudet, mutta hintalappu on pienempi.

3. Osta oikea pari

Perinteisen yleissuksena toimii parhaiten purkkivoiteille soveltuva pakkaskelin suksi. Nykyään valtaosa perinteisen suksista on kuitenkin pitopohjasuksia, erityisesti pitokarvasuksia. Oikean pitokarvasuksiparin löytäminen voi ilman ammattilaisen ohjausta olla vaikeaa. Vapaata varten kannattaa puolestaan valita yleiskelin luistelusukset, jotka soveltuvat mahdollisimman laajalle kelialueelle. Etenkin aktiivisesti läpi talven hiihtävän kannattaa panostaa suksiin hieman enemmän ja kääntyä suksivalinnassa ammattitaitoisen asiantuntijaliikkeen puoleen.  

Etkö omista suksia? Vuokraa.

Suomen Latu Paloheinä palvelee hiihtäjiä Pohjois-Helsingissä. Meiltä löydät täydellisen suksivuokraamon, voitelupalvelun ja hiihtokursseja kaiken ikäisille.
lue lisää