Muumiteemalla mukaan Retkelle -päiviin!
Mikäli yhdistyksestänne löytyy Muumien retkeilykoulun ohjaajia ja aiotte järjestää muumiteemaista sisältöä Retkelle -päivinä, voitte tilata Muumien ulkoilukoulujen tarrakollaasin ja jakaa osallistujille muistoksi tarran. Tarratilaukset retken ilmoittautumisen yhteydessä: www.lyyti.fi/reg/Retkellepaivat_8962024_5487
Jos ydistyksessänne ei vielä ole Muumien retkeilykoulua, nyt on oivallinen tilaisuus kouluttautua ja ottaa muumiteemaiset lasten ja perheiden retket osaksi toimintaanne.
Maksuton Muumien retkeilykoulun ohjaajakurssi etäkoulutuksena Retkelle-päiviin osallistuville yhdistyksille:
Kaksiosaisen koulutuksen webinaariajankohdat: 21. ja 23.5. klo 17-20, Google Meet
Kurssi on tarkoitettu niiden Suomen Ladun jäsenyhdistysten jäsenille (max 2 hlöä/yhdistys), jotka sitoutuvat pitämään Muumiperheen retkeilykoulun sisältöjä osana Retkelle -päiviä. Kurssilta saat materiaalit ja ohjeistuksen muumiteemaisen tuokion/retken järjestämiseksi.
Osallistuminen tulee sopia oman yhdistyksen hallituksen kanssa ennen ilmoittautumista, kurssille osallistuminen ei vähennä vuosittaisia ilmaispaikkoja. Kurssi toteutetaan etäkoulutuksena sisältäen kaksi webinaaria ja omatoimisia tehtäviä luontoympäristössä.
Kurssin keskeinen sisältö:
• Muumien retkeilykoulun sisällöt ja toiminnan järjestäminen noin 3-10-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen.
• Taitoalueet, hahmot ja kehyskertomukset
• Retkeilyn ohjaaminen lapsille ja ohjaajan varusteet
Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä: https://www.lyyti.in/Muumien_retkeilykoulun_ohjaajakurssi_21_ja_2352024_3102
Perheretki
Miksi?
- Perheretki tarjoaa mahdollisuuden eri ikäisten yhteiseen tekemiseen ja yhdessä liikkumiseen. Perheretkelle ovat tervetulleita lapset omien vanhempien, isovanhempien, kummien, naapurien tai muun lapselle tärkeän aikuisen kanssa.
- Lasten kanssa on luontevaa ja mukavaa opetella uusia asioita yhdessä. Samalla oma lähiympäristö ja sen retkeilymahdollisuudet tulevat tutuiksi.
- Perheretkillä tuetaan perheen sisäistä vuorovaikutusta mutta luodaan myös laajemmin yhteisöllisyyttä eri ikäisten kesken.
Miten?
- Perheille voi järjestää oman retken tai kutsussa voidaan ilmaista, että retki soveltuu myös perheille eli eri ikäisille.
- Perheille soveltuvassa retkessä on hyvä huomioida seuraavat asiat:
- Kokonaismatkan ja taukopaikkojen välillä kuljettavien matkojen tulee pysyä maltillisina ja maaston helppokulkuisena. Tärkeää on saada tietoa retken luonteesta ennakkoon.
- On tärkeää myös ilmoittaa soveltuuko reitti lastenrattailla/pyörätuolilla kuljettavaksi (esteettömyys).
- Perheretken järjestämisen ajankohdassa on hyvä huomioida pienten lasten tarvitsemat päiväunet ja niiden ajankohta.
- Tavoitteena on, että jo retki itsessään on mielenkiintoinen, ei vain määränpää. Tällöin kilometreillä ei ole väliä vaan lyhyempikin matka yhdistettynä eväshetkeen on tarpeeksi.
- Hyvä motto perheretkille on: "Vähemmän puhetta, enemmän tekemistä." Tärkeää on lupa pysähdellä ja ihmetellä yhdessä.
- Mielenkiintoa kulkemisen ajaksi voi lisätä esimerkiksi erilaisilla matkatehtävillä (Luontoetsiväkortit) tai hyödyntämällä ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia liikkumiseen, tutkimiseen ja mielikuvituksen käyttöön (kiivetään kivelle tähystämään, tutkitaan luupeilla...).
- Reitille voi viedä etukäteen luontopolkutaulut. Taulut toimivat niin omatoimisen kuin ohjatunkin retken ohjelmana eli virittää yhteiseen tekemiseen sekä innostavaan etenemiseen.
- Evästauko on perheretken tähtihetki! Nappaa hauskat retkieväsvinkit tästä tai harjoitelkaa valmistamaan yhdessä retkellä vaikka marjaisaa kaurapaistosta.
Materiaalit ja tarkemmat vinkit niiden käyttöön löydät Materiaalipankista.
Vinkkejä perheryhmän ohjaamiseen
- Lapset ovat omien aikuistensa vastuulla koko retken ajan, yhdistys ja sen ohjaajat vastaavat sisällöstä ja turvallisuudesta. Tämä kerrotaan selkeästi kaikille osallistujille jo retken alussa ja tarvittaessa muistutetaan uudelleen retken aikana.
- Paras perheretki on sellainen, jossa aikuiset aidosti viettävät aikaa lastensa kanssa eivätkä vain seuraile sivusta. Ohjaa tehtävien avulla lasta ja aikuista vuorovaikutukseen!
- Innosta, kannusta, heittäydy, näytä muille aikuisille esimerkkiä.
Lue lisää perheiden ulkoilun ohjaamisesta täältä.
Materiaalia perheretkille
Luontopolkutaulut
Luontopolkutaulujen valmiit tehtävät ohjaavat yhteisen tekemisen alkuun ja eteneminenkin sujuu taululta toiselle sujuvasti. Taulut sopivat niin ohjattuun kuin omatoimiseenkin retkeen. Valitse mieluisat taulut, tulosta ja ripusta ne ennakkoon retkireitin varrelle.
- Jokamuuminoikeudet - Näiden kysymystaulujen avulla opitaan yhdessä jokaisenoikeuksista. Hyvät esimerkit ohjaavat ajattelemaan omaa toimintaa luonnossa.
- Vuodenaikataulut - kevät TAI Vuodenaikataulut - kesä. Upeasti kuvitettujen luontopolkutaulujen tehtävät ohjaavat havainnoimaan lähiluontoa ja sen tarjoumia liikkumiselle sekä tukevat vuorovaikutusta.
- Ulkosalla -materiaali -retken varrelta voi löytyä niin kuntosali, temmellyspaikka, ateljee,olohuone, tutkimuslaboratorio kuin eväspaikkakin.
Valmiit retkiohjeet
Miltä kuulostaisi elämyksellinen paljasjalkaretki, kiehtova ötökkäretki tai vauhdikas linturetki lähiluontoon? Nappaat valmiit retkisuunnitelmat ja ideat täältä.
Muu materiaali
Luontoetsiväkortit - Tulosta kortit, leikkaa ja laminoi tarvittaessa (jos haluat tehdä niistä sään- ja ajankestävät). Laita kortit kangaspussiin! Nostetaan tehtäviä pussista osallistujia odotellessa, matkalla tai muussa sopivassa kohtaa retkeä. Etsitään kortin ohjaamia asioita lapsi-aikuinen parina.
Ulos syömään - Hauskat retkieväät innostavat kokeilemaan ulkona myös uusia makuja. Perheretkellä voidaan kokeilla valmistaa yhdessä vaikka marjaisaa kaurapaistosta.
Soveltava ulkoilu
Miksi?
- Toimintarajoitteiset henkilöt hakevat luonnosta samoja kokemuksia kuin vammattomatkin. Osa haluaa ihailla maisemia ja toiset taas hakevat mahdollisuutta ylittää itsensä.
- Yhdenvertaisessa luontoliikunnassa kyse ei ole siitä, kuka voi sitä harrastaa, vaan millaisin sovellutuksin aivan jokainen voi luonnossa liikkua.
- Esteetön ja saavutettava tapahtumajärjestäminen ei välttämättä ole sen kummallisempaa kuin tapahtumajärjestäminen yleensä. Kyse on yleisestä vieraanvaraisuudesta ja hyvästä tavasta, joka palvelee suurta joukkoa erilaisia ihmisiä.
- Parhaimmillaan yhdenvertaisuus lisää osallistujien määrää merkittävästi, kun koko perhe voi osallistua tapahtumaan kenenkään jäädessä pois, jos jollain perheenjäsenistä on toimintakyvyn rajoite.
- Lähtekää siis toteuttamaan yhdenvertaista ulkoilua kaikille avoimeksi, antaen jokaisen kokea Suomen kesää hyvässä porukassa ja muistaen tietenkin maukkaat eväät.
Miten?
- Soveltavilla retkillä tarkoitetaan tapahtumia, joissa toimintarajoitteiset henkilöt ovat huomioitu toiminnan sunnittelussa. Kaikille avoimissa retkissä tapahtuma on toteutettu saavutettavuus laajemmin huomioiden, jolloin tapahtumassa on huomioitu esteettömyys ja saavutettavuus; fyysinen, aistillinen, ymmärtäminen.
- Kohdennetuissa ja sovelletuissa retkissä tiedotuksen ja markkinoinnin kannalta on kannattavaa verkostoitua paikallisen toimijan kanssa, joka voi välittää mainoksia suoraan kohderyhmälle. Yhteistyötä voi syventää mahdollisuuksien mukaan toiminnalliseksi yhteistyötapahtumaksi. Paikallisia yhteistyökumppaneita ovat esim. kunnan vammaisneuvosto, vammaisyhdistykset, kaupungin erityisliikunnanohjaaja tai soveltavan liikunnan ohjaaja tai tehostetun tuen asumisyksiköt.
- Etsi tapahtumalle sopiva olosuhde, joka on mahdollisimman esteetön tai muuten kohderyhmälle sopiva. Olosuhteessa tulisi huomioida: fyysiset esteet, reitin pituus ja kesto, valmiit taukorakenteet, fyysinen vaativuus sekä olosuhteen maanpinnan kiinteys. On myös huomioitavaa olosuhteeseen saapuminen, jotta esim. kulkuvälineeltä tai julkisen liikenteen pysäkiltä on mahdollista saapua tapahtumapaikalle.
- Täysin esteettömiä olosuhteita ei välttämättä ole, mutta esteettömyyskuvailun kautta mahdollinen osallistuja pystyy itse päättämään onko se hänelle sopiva sekä yhteystiedon kautta hän voi kysyä tarkentavia tietoja. Materiaaleista löytyy Luontotapahtuman esteettömyyden -tarkistuslista, joka ohjaa tapahtumajärjestäjän tuottamaan esteettömyyskuvailun.
- Materiaaleista löytyy myös opas ulkoilutapahtumien järjestäjille soveltavaan toimintaan, joka on suunnattu jäsenyhdistysten toimintaan käytännönläheisesti.
- Kyseisten teemojen retkiin sopivat yleiset Suomen Ladun aktiviteetit, joten järjestäjän ei tarvitse opetella uusia lajeja. Toiminta pitää vain soveltaa kohderyhmälle sopivaksi.
Vinkkejä soveltavan ulkoilun ohjaamiseen
- Kohtaa henkilöt yhdenvertaisesti ja neutraalisti ilman ennakkoluuloja. Toimintarajoitteiset henkilöt ovat moninaisia tarpeiltaan, tavoitteiltaan ja lajitaustaltaan, eli joku voi olla rämäpää kun joku taas on rauhallisesti luonnossa oleskelija.
- Kohdista puhe aina osallistujalle, eikä avustajalle, ellei se ole tarpeen. Kysy myös vain tarvittaessa toimintakyvystä tai apuvälineistä.
- Ohjaa toimintaa monikanavaisesti; näkö, kuulo, tunto. Kädestä pitäen ohjatessa kysy aina lupa koskettamiseen ja käytä neutraaleja kosketuspintoja esim. olkapää tai käsivarsi.
- Puhu selkeästi, rauhallisesti ja johdonmukaisesti, sekä kerro ennakoivasti mitä on tapahtumassa.
- Varaudu eritahtisuuteen ja mieti etukäteen helpotettuja toimintamuotoja.
- Kysy osallistujalta itseltään tai hänen kanssa toimineelta henkilöltä miten soveltaa toimintaa, sillä he ovat parhaita asiantuntijoita.
- Älä pelkää myöskään kysyä miten henkilö haluaa tulla kutsutuksi tai tarvitseeko hän avustamista ja tarpeen mukaan miten se tulisi tehdä.
- Kokeilkaa rohkeasti, koska vain siten saa tietää lopputuloksen tai vaihtoehtoisesti miten tehdä se paremmin seuraavalla kerralla.
Materiaalia soveltavan ulkoilun retkien järjestämiseen
Monikulttuurinen ulkoilu
Miksi?
- Suomi on hyvinkin monikulttuurinen ja sisältää laajalti erilaisia kielivähemmistöjä. Luonnossa liikkumisen ja ulkoilun tavat ovat usein kulttuurisidonnaisia sekä periytyviä sukupolvelta toiselle.
- Lyhyemmän aikaa Suomessa asuneet eivät välttämättä tunne suomalaista ulkoilukulttuuria.
- Erittäin oiva tapahtuma tutustuttaa erilaisia henkilöitä suomalaiseen ulkoiluun ja luonnossa liikkumisen kulttuuriin.
- Oiva tapa löytää uusia ihmisiä jäsenyhdistyksien toimintaan.
- Pääsette kertomaan luonnon ihmeistä ja luonnossa liikkumisen tavoista, sekä tietenkin jokaisenoikeudet.
- Jokaisenoikeudet ovat maailmanlaajuisesti erityinen ominaisuus yhteiskunnassa, joten niiden asettamista oikeuksista ja velvollisuuksista on arvokasta puhua muista kulttuureista Suomeen saapuneille.
- Toki pelkästään jo Suomen luonto ja kesästä nauttiminen ovat mahtava tapa viettää kesäistä päivää. Muistakaa ottaa mukaan hyvät eväät ja hymy huulille.
Miten?
- Hanki kohderyhmän tunteva ja tavoittava kumppani esim. vastaanottokeskus, maahanmuuttajille suunnattu urheiluseura, paikallinen tai valtakunnallinen monikulttuurisuusyhdistys.
- Kumppani voi markkinoida tapahtumaa suoraan kohderyhmälle viemällä sanaa eteenpäin yhteisöjen omissa tapahtumissa sekä viestintäkanavissa.
- Toteuta tapahtuma kohderyhmälle soveltuvassa paikassa, johon pääsee helposti ja on matala kynnys tulla tutustumaan toimintaan. Tämänlainen paikka voi olla esim. asuinalueita lähellä oleva puisto tai urheilukenttä, josta on helppo lähteä, sekä sinne on mahdollista tulla julkisella liikenteellä.
- Teetä mainokset ja ohjemateriaali tarvittaessa kohderyhmä huomioiden; englannin kieli, selkokieli, tai kuvien tukemana.
- Huomioi kulttuurierot aikatauluissa, aikakäsityksen saattaen olla erilainen toisissa kulttuureissa. Osassa kulttuureista retki saattaa alkaa juuri kellon lyömällä, kun taas toisissa kulttuureissa voi olla kohteliasta tulla paikalle vasta määrätyn kellonajan jälkeen.
Vinkkejä monikulttuuristen ryhmien ohjaamiseen
- Pyri ohjaamaan monikanavaisesti; puhe, selkeät ohjeet tekstillä, kuvat ja konkreettinen näyttäminen.
- Käytä selkeää rauhallista ja helposti ymmärrettävää yleiskieltä.
- Kulttuurienvälisessä vuorovaikutuksessa suurimmat kulttuurierot liittyvät useasti erilaisiin valtaetäisyyksiin, aikakäsityksiin sekä yksilöllisen ja yhteisöllisen kulttuurin eroihin. Näin ollen suomalaisesta kulttuurista poiketen yhteisökulttuureissa ryhmän yksi henkilöistä saattaa vastata koko yhteisön puolesta.
- Ohjaajana kannattaa tiedostaa omat arvot ja ennakkoluulot, sekä kunnioittaa näistä poikkeavia elämänkatsomuksia.
- Pyri välttämään ohjattavan stereotypisointia pelkästään oman kulttuurinsa edustajaksi.
- Sovella toimintaa erilaiset kulttuurit huomioivaksi. Poikkeavuuksia voi olla sukupuolten välinen vuorovaikutus, alastomuus, uintitaito, sekä kättelytavat tai silmiin katsominen. Mikäli tilanteeseen ei voi varautua, on hyvä kysyä kohteliaasti, jos asia askarruttaa.
- Ajattele positiivisesti ja avoimesti, sillä se näkyy ulospäin.
Materiaalia monikulttuuristen retkien järjestämiseen
Jokaisenoikeudet
Luontopolkutaulut
Luontopolkutaulut - Spring (ENG)
Luontopolkutaulut - Summer (ENG)
Kuvakommunikaatiotaulut
Kesäretkelle-taulu
Lisää tauluja tällä sivulla