Ohjeita osallistujille

Pukeutumisohjeita eri vuodenajoille



Tältä sivulta löydät materiaalia ja ohjeita tekstinä sekä kuvitettuna osallistujan ulkoilun tukemiseen. 


Ulkoilu on mukavaa, kun päällä on säänmukainen vaatetus. Tästä löydät vinkkejä eri vuodenaikojen mukaiseen pukeutumiseen.

Kevät ja syksy:

Kevät- ja syyssäät ovat vaihtelevia. Siksi kerrospukeutuminen on tärkeää.
 
  • Aluskerroksessa toimii sekä merinovilla että teknillinen vaatetus riippuen liikkumisen määrästä. Aluskerroksen tehtävä on siirtää kosteus pois iholta.
  • Välikerros lämmittää ja eristää. Tähän tarkoitukseen käy mainiosti esimerkiksi villa tai fleece.
  • Kuorikerros suojaa tuulelta ja tarvittaessa sateelta.
  • Kevät ja syksy haastavat myös kenkävalintaa. Saattaa olla että samaan aikaan tarvitaan sekä pitoa että vedenpitävyyttä. Monesti myös tarvitaan lämpöä lisää, jolloin villasukka on mainio lisä esimerkiksi saappaaseen. Huomioi, että kengässä on vielä vartta, jos kelit ovat epävakaiset.

Pukeutumisohje keväälle ja syksylle kuivalla säällä. Kuvassa on kolme kerrosta: aluskerrasto, välikerros ja kuorikerros.   Aluskerrasto: - Poistaa kosteuden iholta - Ihoa myötäilevä - Ei puuvillaa  Välikerros: - Lämmittää ja eristää - Ilmava - Villa tai fleece  Kuorikerros: - Suojaa tuulelta - Pitää lämmön sisällä  Kuvassa on myös henkilöitä, jotka ovat pukeutuneet näiden kerrosten mukaisesti. Yksi henkilöistä käyttää fleecetakkia ja putkihuivia, ja toisella on tuuletusvetoketju. Heijastimet pimeällä ovat myös mainittu. Vasemmassa yläkulmassa on lämpömittari, joka osoittaa viileää säätä plussan puolella, ja oikeassa yläkulmassa on QR-koodi tarkempia ohjeita varten. Suomen Ladun logo on alareunassa.

Pukeutumisohje keväälle ja syksylle, sadesäällä. Kuvassa on kolme kerrosta pukeutumista:  1. Aluskerros: - Kosteus pois iholta - Ihomyötäinen - Ei puuvillaa  2. Välikerros: - Lämmittää ja eristää - Ilmava - Villa tai fleece  3. Vedenpitävä kerros: - Suojaa tuulelta ja sateelta - Pitää lämmön sisällä  Kuvassa on kaksi henkilöä, aikuinen ja lapsi, jotka ovat pukeutuneet näiden ohjeiden mukaisesti. Vasemmalla on lämpömittari, joka osoittaa viileää säätä. Oikeassa yläkulmassa on QR-koodi, jonka vieressä lukee "Tarkemmat ohjeet". Alhaalla oikealla on Suomen Ladun logo.

Talvi:

Talven touhut määräävät myös pukeutumisen määrää. Jos kyseessä on hikiliikunta ei vahvaa toppavaatetusta kannata suosia. Liikkumaan lähtiessä olisi hyvä olla sen verran päällä, että aluksi on hieman vilpoinen olo. Muista kuitenkin, että kova tuuli lisää pakkasen purevuutta. Jälleen kerrospukeutuminen on avainasemassa.

  • Alimmaksi laitetaan edelleen kosteutta siirtävä aluskerros.
  • Välikerroksessa saatetaan tarvita vahvempaa villaa kuin kevät- ja syyskelillä.
  • Päällyskerroksen toinen tärkeä ominaisuus on tuulenpitävyyden lisäksi hengittävyys.
  • Myös sukissa kannattaa harrastaa kerrospukeutumista: ihoa vasten ohut merinovillasukka, päälle lämmittävä ja paksumpi villasukka.
  • Pipo, hanskat ja kaulaa lämmittävä tuubihuivi ovat kerrospukeutumisen lisäksi talviliikuntapukeutumisen avainsanoja. Pään, käsien ja kaulan alueelta haihtuu suuri osa kehon lämmöstä, joten niiden suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää.
  • Talvella retkillä tarvitaan myös vaihtovaatetta tai taukovaatetusta. Eväitä on huomattavasti mukavampi nauttia taukopaikalla, kun reppuun on pakattu mukaan lämmittävä taukotakki ja lapsille kuivaa hansikasta.
  • Kevättalvella aurinkolasit suojaavat lumisokeudelta.

Pukeutumisohje talviseen pakkassäähän. Vasemmalla on lämpömittari, joka näyttää lämpötilan olevan pakkasen puolella. Kuvassa on neljä henkilöä, jotka ovat pukeutuneet eri kerroksiin: aluskerrasto, välikerros ja kuorikerros.   Aluskerrasto: - Kosteus pois iholta - Ihonmyötäinen - Ei puuvillaa  Välikerros: - Lämmittää ja eristää - Ilmava - Villa tai fleece  Kuorikerros: - Suojaa tuulelta - Pitää lämmön sisällä  Oikeassa yläkulmassa on QR-koodi, jossa lukee "Tarkemmat ohjeet". Alhaalla oikealla on Suomen Ladun logo.

Kesä: 

Kesällä suojaudutaan auringolta ja puetaan päälle hengittäviä vaatteita. Maastossa kuljettaessa pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet suojaavat parhaiten myös punkeilta ja hyttysten pistoilta sekä piikikkäiltä kasveilta.

  • Vaikka helle ajaisi käyttämään sandaleita, varpaat ja nilkat kiittävät tukevien kenkien käytöstä maastossa.
  • Huomio kiinnitetään myös päähineeseen. Valitaan päähine, joka suojaa niskaa ja korvia auringolta. Lapsille tämä on erityisen tärkeää. 
  • Mukana kulkevat myös aurinkorasvat sekä aurinkolasit. UV-suoja aurinkolaseissa suojaa silmiä ja varmistaa näkyvyyden. 
  • Putkihuivi on monikäyttöinen asuste, joka kannattaa olla mukana aina (myös muulloin, kun kesällä). 

Kuvassa on pukeutumisohje kesäiseen, lämpimään säähän. Vasemmalla on lämpömittari, joka näyttää lämpötilan olevan yli 20 astetta. Kuvassa on neljä henkilöä ja koira. Henkilöt ovat pukeutuneet kevyesti: t-paitoihin, shortseihin ja lippalakkeihin tai hattuihin. Osa henkilöistä on kevyissä pitkähihaisissa vaatteissa. Yksi henkilöistä kävelee koiran kanssa. Oikeassa yläkulmassa on QR-koodi, ja alareunassa lukee "Auringolta suojaan". Tekstissä suositellaan ihoa ja päätä suojaavaa kevyttä vaatetusta sekä hengittäviä materiaaleja. Kuvan oikeassa alakulmassa on Suomen Ladun logo.

Ohjaajana voit hyödyntää pukeutumiseen tehtyjä kuvia omassa viestinnässäsi. 


Ulkoilussa on tärkeää viihtyvyys, ilo ja mahdollisuus yhteisiin elämyksiin. Ohjaaja voi vaikuttaa siihen, että osallistuja jatkaa ulkoiluharrastusta jatkossakin. 

 

Ohjaaja
  • Huomioi osallistujien tarpeet ja lähtötaso;  osallistujien fyysinen kunto, liikuntarajoitteet ja mahdolliset erityistarpeet. Varmista, että reitti ja aktiviteetit sopivat kaikille ryhmän jäsenille. Ole joustava ja valmis muuttamaan omaa suunnitelmaa. Soveltavasta ulkoilusta saat lisätietoa tästä.
  • Turvallisuuteen saa lisätietoa tästä.
  • Luo kannustava ja rento ilmapiiri. Huolehdi, että kaikki kokevat olevansa yhtä tervetulleita ja tärkeitä. 
  • Osallistaa ja motivoi; Kannusta kaikkia omalla tasollaan ja iloitse pienistäkin onnistumisista. Tarjoa vaihtoehtoja ja anna osallistujille mahdollisuus vaikuttaa ulkoilun sisältöön. Tee ulkoilusta monipuolista.
  • Tue jatkuvuutta; Jaa ajatus siitä, miten ulkoilua voi jatkaa itsenäisesti tai ryhmässä. Innosta osallistujia uusiin tapoihin nauttia luonnosta ja liikkumisesta. Tarvittaessa pidä yhteyttä ryhmään ja järjestä säännöllisiä ulkoilukertoja, jotta toiminta jatkuu.

 

Lataa tulostettavat pukeutumisohjeet alta (PDF):

Käytämme evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Lue lisää evästeistä tietosuojaselosteesta.