23.08.2021
Tänä vuonna yksi Suomen luonnon päivän teemoista on lähiluonto. Suuri osa suomalaisista elää kävelymatkan päässä luonnosta, jossa riittää usein nähtävää ja ihasteltavaa. Omaehtoinen retkeily luontoa kunnioittaen on kuulunut Suomen luonnon päivän viettämiseen juhlapäivän alusta lähtien. Luonnossa liikkujan kannattaa ottaa haltuun viiden kohdan Retkietiketti, jotta retkeilleissä tulisi huomioitua myös luonto ja kanssaretkeilijät.
Luontohetket retkiltä läheltä ja kaukaa kiinnostavat somessa ja verkossa. Kuvahaasteita ovat heittäneet muun muassa Puunhalausviikko ja Yle Luonto, joka on kerännyt yleisöltä sykähdyttäviä luontokuvia ja -muistoja vuoden varrelta. Kerättyjä kuvia nähdään Ylellä Suomen luonnon päivän vietossa juhlapäivänä.
Suomen luontoon voi paneutua myös ilmoittamalla luontohavaintonsa tutkijoiden ja kanssaihmisten käyttöön. Suomen ympäristökeskus SYKE osallistuu Suomen luonnon päivän viettoon innostamalla kansalaisia tekemään luontohavaintoja ja ilmoittamaan niistä. Kampanjaan ovat lähtenee mukaan Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus, Luonnonvarakeskus Luke ja BirdLife. Kansalaishavainnoitsijat tuottavat arvokasta tietoa luonnosta ja sen muutoksesta. Esimerkiksi vieraslajihavainnot auttavat vieraslajien torjunnassa, ja kasvihavaintojen avulla kasvilajien levinneisyys Suomessa saadaan paremmin tietoon. Luontohavainnot voi ilmoittaa kätevästi verkossa.
Suomen luonnon päivän juhlintaan voi osallistua omalla aihetunnisteella #suomenluonnonpäivä.
Suomen luonnon päivänä luonnossa kannattaa viettää pidempikin hetki. Nuku yö ulkona -haaste kutsuu luontoon yötä myöten. Juhlayönä on, sään salliessa, erinomainen mahdollisuus tarkkailla tähtiä, johon valjastaa Tähtitieteellinen yhdistys Ursan järjestämä kaikille avoin virtuaalinen tähtiretki torstaina 26.8.
Suomen luontoon voi hakea myös uuden, tarinallisen näkökulman vaikkapa kimalaisen kautta. Kimalaiskimara on suunnattu kouluille, päiväkodeille ja luonnossa oppimisesta kiinnostuneille. Materiaalien avulla voi rakentaa ääniluontopolun vaikka lähimetsään materiaaleista löytyvien QR-koodien avulla.
Kimalaisista kiinnostunut voi osallistua yhteisötaiteen tekemiseen ottamalla osaa Kimalaismosaiikkiin Savonlinnassa, Punkaharjulla ja Kajaanissa. Kimalaismosaiikkiin voi osallistua ottamalla kuvan puhelimella paikan päälle pystytettyjen kimalaissiipien luona ja lähettämällä kuvan verkkolomakkeen avulla eteenpäin taideteosta varten. Kimalaismosaiikki on osa Luonnon konserttisali -tapahtumia, joista jälkimmäinen järjestetään Punkaharjulla Suomen luonnon päivänä.
Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnolle 28.8.2021, tänä vuonna jo viidettä kertaa peräkkäin.
Vuodesta 2023 alkaen Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä. Liputtaa voi omalla tavallaan, myös esimerkiksi sinivalkoisilla vaatteilla. Suomen luonnon päivän juhlaleivos on mustikkapiirakka. Piirakan tummasävyinen päätähti, mustikka, on runsaimmillaan elokuun lopulla, juuri Suomen luonnon päivän aikoihin.
Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina. Päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.