Melonta sopii erinomaisesti koko perheen harrastukseksi
Melonta sopii lajina lähes kaikille, kunhan valitsee omaan taitotasoon sopvat olosuhteet ja kaluston. Koko perheen harrastukseksi sopii erityisesti retkimelonta, sillä kanootissa tai kajakissa kulkevat koko perheen tarvikkeet helposti pidemmälläkin retkellä.
Melonta pienen lapsen kanssa
Pienen lapsen kanssa melomaan lähteminen saattaa mietityttää ja jopa arveluttaa. Sopivilla varusteilla ja ennakkovalmisteluilla ja helpoissa olosuhteissa melonta sopii erittäin mainiosti myös pienen kanssa retkeilyyn. Patikointiin verrattuna melontaretki on monesti sekä lapsen että vanhempien kannalta jopa helpompi vaihtoehto, sillä lapsen istuessa mukavasti kanootissa ei tarvitse pohtia lapsen fyysistä jaksamista ja kaikki varusteet kulkevat mukavasti mukana (mukaan mahtuu helposti vähän ylimääräistäkin!). Melontakaluston hallintaa erilaisissa olosuhteissa kannattaa kuitenkin harjoitella ensin ilman lapsia. Ja jos olet vähänkään epävarma omista melontataidoistasi, älä lähde yksin lapsen kanssa.
Vesilajeissa sään vaihtelut vaikuttavat liikkumiseen ja turvallisuuteen enemmän kuin monessa muussa luontolajissa. Niinpä on syytä tutustua tarkasti sääennusteisiin jo edellisenä iltana, ennen vesille lähtöä ja tarkkailla säätä koko ajan vesillä ollessa. Erityisesti tarkkaillaan tuulen suuntaa ja voimakkuutta ja ukkosen mahdollisuutta. Tarvittaessa hakeudutaan hyvissä ajoin suojaisempiin paikkoihin tai rantaudutaan.
Huomioi nämä asiat ennen melontaretkeä
- Aikuisen pitää olla uimataitoinen, lapsen on hyvä olla tottunut vesileikkeihin (eli ei pelkää vettä). Veden varaan joutuessa aikuisen on kyettävä huolehtimaan itsensä lisäksi myös lapsesta.
- Kaikilla on oltava sopivankokoiset melonta/pelastusliivit asianmukaisesti puettuna aina vesillä ollessa
- Melonta on vesilaji, jossa voi vähän kastua, vaikkei kaatuisikaan. Kaikille siis mukaan kuivat vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna.
- Ennen vesillelähtöä tarkistetaan, että kalusto on ehjä, kaikille melojille on melat, kajakissa lastiluukut on suljettuna vesitiiviisti ja jokaiseen kajakin aukkoon on aukkopeite. Keulassa ja perässä on oltava tartuntakahvat tai kansinarut.
- Muut pakolliset välineet melontaretkelle: Täyteen ladattu matkapuhelin vesitiiviisti pakattuna itseen kiinnitettynä, ensiapupakkaus sekä äyskäri tai muu tyhjennysväline
- Kaikille retkille kuuluvat eväät, niin myös melontaretkelle. Kannattaa olla myös pikkuherkkuja käden ulottuvilla melonnan aikana.
- Aikuiset tarkistavat etukäteen, onko kanootissa tai kajakissa ötököitä. Ötökkäkammoisen lapsen kanssa hämähäkki kajakissa voi aiheuttaa todellisen vaaratilanteen.
- Melontareitin suunnittelussa huomioidaan lasten ikä: mitä pienempiä lapsia sitä lyhyemmät etapit ja useampia mahdollisuuksia rantautumiseen.
Melontareitin suunnittelu
- Pienten lasten kanssa melonta aloitetaan tyynellä säällä ja suojaisilla reittejä. Sellaisia löytyy esimerkiksi pieniltä lammilta, järviltä ja joilta, missä ei ole virtaavaa vettä tai virtaus on vähäistä. Suurilla järvillä suojaisia paikkoja voi löytää esimerkiksi poukamista ja saarien suojasta.
- Vältetään veneväyliä
- Melotaan rantojen läheisyydessä. ;Melonta on silloin paitsi turvallisempaa myös mielenkiintoisempaa. Siellä voi nähdä sorsia uiskentelemassa, kuulla hauen molskahduksen ruovikossa, kalliot ja puut tarjoavat jännittäviä tarkkailun aiheita ja hyvällä tuurilla voi nähdän jonkin eläimen rannan tuntumassa.
- Kartoitetaan rantautumismahdollisuudet koko reitiltä
Melonta koululaisen tai teinin kanssa
Koululaisen ja teinin kanssa melonnan harrastamisen ja tekniikan opettelun voi aloittaa oikein hyvin yhdessä. Rauhassa aloitellen ja lajiin tutustuen melonnasta voikin tulla elinikäinen yhteinen harrastus. Oikein suositeltavaa on myös mennä melonnan alkeiskurssille yhdessä, jolloin oppii alusta lähtien oikean melontatekniikan ja kaluston käsittelyn.
Alakouluikäisen lapsen kanssa melontaharrastusta aloitellessa tukeva kajakkikaksikko on kätevä valinta. Lapsi on edessä, aikuinen takana ja molemmat melovat kaksilapaisella melalla. Aikuinen ohjaa joko meloen tai peräsimen avulla, jos sellainen on. Isomman koululaisen tai teinin kanssa voidaan jo kokeilla melontaretkeilyä omilla kajakeilla (aikuinen omassa ja nuori omassa).
Melontaretken pituus ja vaativuus suunnitellaan ja arvioidaan kunkin, mutta erityisesti lasten osaamisen ja jaksamisen mukaan. Myös avokanoottimelontaa voi hieman isomman lapsen kanssa kokeilla helpoissa olosuhteissa. Jos molemmat ovat aloittelijoita, kanootin ohjaaminen ja suoraan meneminen voivat vaatia kärsivällisyyttä, mutta harjoittelu kannattaa.
Isompienkin lasten kanssa kannattaa unohtaa ”kilometrien nieleminen”. Sen sijaan retki suunnitellaan leppoisaksi, jottei tarvitse mennä jaksamisen äärirajoilla. Matkan pituutta ja vaativuutta voidaan lisätä voimien, taitojen ja kokemusten karttuessa.
Vinkit yhdistyksille ja seuroille
Lataa tästä Suomen Ladun tuottama ohje perhemelonnan järjestämiseksi yhdistyksissä ja seuroissa.