Viisi perinteistä talvipäivän lumipuuhaa
Lumikeli houkuttelee ulkoilemaan, mutta mitä puuhata koko perheen kesken lumikelillä? Monet perinteiset lumipuuhat tarjoavat hauskaa tekemistä, ja liikuttuakin tulee ihan huomaamatta.
Lumessa voi tehdä paljon muutakin kuin urheilla tai kävellä. Koko perheen perinteiset lumileikit pitävät edelleen pintansa, ja ovat loistava ajanviete silloin, kun maa on valkoinen.
1.Rakentakaa lumesta!
Rakentakaa yhdessä lumilinna, lukiukko, lumihevonen tai mikä tahansa lumiotus. Päästäkää mielikuvitus valloilleen!
Pyörittäkää suuria lumipalloja ja latokaa niitä järjestykseen. Mitä suurempia palloja pyöritätte, sitä enemmän tarvitaan porukkaa pallojen tekoon ja siirtelyyn. Paras sää lumipallojen pyöritykseen on suojasää. Pakkassäällä rakentelussa voi hyödyntää esimerkiksi ämpäreitä tai muita suuria astioita.
Jos käytätte koristeluun tai somisteluun vaatteita tai muita kotoa löytyviä tarvikkeita, jotka eivät kuulu luontoon, muistakaa käydä siivoamassa jäljet viimeistään rakennelmien hajottua.
2. Kuka teistä on kukkulan kuningas?
Pienikin lumikasa tai mäennyppylä riittää tämän leikin toteuttamiseen, mutta mitä korkeampi kumpare, sitä parempi. Leikkijät kilpailevat siitä, kuka pystyy valloittamaan huipun ensimmäisenä. Leikkijöille pitää korostaa, ettei muita kilpailijoita saa töniä.
3. Kilpailusta innostuvan porukan pulkkaviesti
Muodostakaa samankokoiset joukkueet. Merkitkää alueelle reitti, joka joukkueiden pitää kiertää. Hauskin vaihtoehto on ympyräreitti, jonka varrella on pieniä kumpareita ja mutkaosuuksia. Toki edestakainen sprinttikisakin sopii oikein hyvin. Pienten lasten kanssa kuitenkin tehdään helppo rata tasaiseen maastoon.
Jos alue on ahdas ja joukkueita on paljon, voidaan kisa toteuttaa niin, että aina kaksi joukkuetta kerrallaan on radalla ja näiden suorituksista otetaan aika. Lopuksi kaksi nopeimman ajan saanutta joukkuetta ottavat finaalissa mittaa toisistaan.
Joukkueiden ensimmäiset parit asettuvat lähtöviivalle niin, että toinen on pulkassa ja toinen vetäjänä. Lähtömerkistä kaikki parit lähtevät liikkeelle, kiertävät radan ja palaavat lähtöviivalle, missä sekä vetäjä että pulkassa istuja vaihtuvat. Näin edetään, kunnes kaikki joukkueen parit ovat kiertäneet radan. Nopein joukkue voittaa!
4. Mäenlasku vie mennessään
Pulkalla, liukurilla ja kelkalla laskeminen on aina hauskaa ja vielä hauskempaa, kun se tehdään porukalla.
Jos on riittävän pitkä ja luistava mäki, voitte kokeilla myös jätesäkillä tai pressulla laskemista. Jätesäkillä onnistuu hyvin laskeminen pareittain ja pressulle mahtuu vaikka koko perhe! Kokeilkaa erilaisia tyylejä, kuten pujottelua, paritunnelin läpi laskua tai vatsaliukua.
Mäenlaskussa kannattaa olla varovainen, jotta vältytään törmäyksiltä.
5. Lumisota lipunryöstön säännöin
Lumisota alkaa usein spontaanisti ilman sovittuja sääntöjä, mutta sota voidaan toteuttaa myös suunnitellusti. Kahden joukkueen välisenä kisana lumisota voidaan toteuttaa esimerkiksi sovelletuin lipunryöstön säännöin.
Ensin joukkueet asettuvat omille alueilleen, jotka ohjaaja on heille osoittanut. Joukkueille voidaan antaa jonkin verran aikaa suunnitteluun ja lumipallojen tekemiseen. Lumipalloista ei saa tehdä kovia ja sodan aikana niitä ei saa tähdätä päähän.
Jokainen leikkijä sitoo oman joukkueensa merkin käsivarteensa. Alueen takaosassa on joukkueen lippu, pallo tai jokin muu esine. Leikkijät yrittävät käydä ryöstämässä vastustajan esineen. Ryöstöä estetään heittämällä lumipalloilla kohti ryöstäjiä. Mikäli vastustajien pelaaja saa osuman ryöstäjään, tämän on palattava omalle kenttäpuoliskolleen ja jätettävä mahdollisesti anastamansa esine vastustajille.
Leikki päättyy, kun jompikumpi joukkueista onnistuu kuljettamaan toisen joukkueen esineen omalle kenttäpuoliskolleen.
Peliä voidaan pelata myös useammalla joukkueella joiden alueet ovat esimerkiksi ristin muodossa ja kaikki kaikkia vastaan. Tässä pelissä kaikkea kannattaa soveltaa, sillä saatat löytää jonkin täysin odottamattoman haasteen tai uuden vielä hauskemman tavan pelata.