Vinkit

Helposti ladulle!

Mitkä ovat tärkeimmät seikat perinteisessä tai vapaassa hiihtotavassa? Entä miten päästä alkuun lasten kanssa.

Vinkit voiteluun löydät yhteistyökumppanimme Vauhti Speed Oy:n sivuilta.

 

 

Opi perinteinen hiihto

Vuorohiihto muistuttaa liikkeiltään hyvin pitkälti kävelyä ja juoksua ja siksi se onkin yleisin tyyli, jonka aloittavat harrastajat omaksuvat ensimmäisenä. Edistyneemmälle hiihtäjälle vuorohiihto ylämäkitekniikka. Vuorohiihdossa tärkeää on ryhdikäs ja hyökkäävä asento sekä suksen liuku. Siirrä rohkeasti paino liukuvan suksen päälle ja pidä lantio ylhäällä! Tehokasta potkua on hyvä harjoitella hiihtämällä ilman sauvoja.

Tasatyöntö on nopein perinteisen tekniikka, jossa tärkeintä on oppia hyödyntämään koko vartalon voimaa. Työntö lähtee keskivartalosta, sauvat iskeytyvät lumeen siteiden kohdalla ja työnnön alkaessa käsien kyynärkulma on n. 90 astetta. Polvet joustavat hieman, mutta lantio pysyy ylhäällä. Katse seuraa työnnön mukana.

Yksipotkuisen tasatyönnön rytmi on seuraava: potku, työntö, liuku. Yksipotkuinen tasatyöntö on tasamaan tai loivan ylämäen tekniikka. Potku lähtee, kun kädet palaavat takaa eteen. Potku tehdään vuoroin oikealla ja vasemmalla jalalla. Pidä potkaiseva jalka aavistuksen toista edellä. 

 

 

Opi vapaan hiihto

Perusluistelu, eli kansankielellä kuokka, on tekniikka, jonka luisteluhiihtäjä oppii yleensä ensin. Kokeneemmat hiihtäjät käyttävät kuokkaa ylämäkitekniikkana sekä hitaammalla kelillä. Kuokassa johtava jalka ja sauvat iskeytyvät yhtä aikaa lumeen. Johtavan käden nyrkki on hieman vartalon ulkopuolella ja sauvatyöntö tulee joka toiselle liu’ulle. Pidä rintamasuunta koko ajan eteenpäin ja säilytä hyökkäävä hiihtoasento. 

Mogren on taloudellisempi ja nopeampi hiihtotekniikka tasamaalle kuokkaan verrattuna. Mogrenissa sauvatyöntö tapahtuu kuokan tapaan joka toiselle liu’ulle, mutta tasatyöntö on symmetrinen ja tehdään vanhan liu’un loppuun. Mogrenissa hyödynnetään koko kehon ja käsien heijaavaa liikettä. Pidä rintamasuunta koko ajan eteenpäin.

Wassberg eli wassu on nopea tekniikka, jota käytetään etenkin kiihdytyksissä ja loivissa ylämäissä. Wassberg on täysin symmetrinen luistelutekniikka, jossa työntö tehdään jokaiselle liu’ulle. Työnnön ajoitus on sama kuin Mogrenissa. Liu’un lopussa lantio nousee liukuvan suksen päälle ja tasatyönnössä polvi joustaa hieman, jolloin jalkoihin saadaan pumppaavaa liikettä. Rintamasuunta säilyy koko ajan eteenpäin.

Jarruttaminen, kaatuminen ja laskuasento

Jarruttaminen onnistuu yhdellä tai kahdella jalalla auraten tai jopa vauhdikkaasti kylkijarrutuksella. Pidä laskuissa sauvat aina taaksepäin, jousta polvista ja säilytä ylävartalon rentous. Mutkikkaissa laskuissa painoa tulee siirtää sisäsukselle ja tarvittaessa voi hyödyntää myös askeltamista. Hyvässä laskuasennossa sauvat napataan kainaloon, kyynärpäät tulevat polviin ja katse suuntautuu eteenpäin. Vauhtia voi hallita laskemalla hieman korkeammassa laskuasennossa. Mitä matalampi asento sitä pienempi ilmanvastus. 

 

 

Miten päästä alkuun lasten kanssa?

  • Tarkista, että lapsen varusteet ovat hänelle sopivat ja toimivat. Vain sellaisilla suksilla, joissa on kärkiside ja niihin sopivat hiihtokengät, on mahdollista oppia oikea hiihtotekniikka.
  • Suksileikit ilman sauvoja ja hauska ulkoilu suksilla kehittävät lapsen hiihtotaitoja enemmän kuin kilometrien kerääminen, ja aivan huomaamatta.
  • Käytä eri tekniikoiden nimiä mahdollisimman vähän. Näytä konkreettisesti ja kerro mielikuvien avulla, mitä on tarkoitus tehdä, esim. auraaminen, painonsiirto, vuorohiihto… 
  • Suhteuta lapsen tekniikka lapsen kokemuksiin, harjoittelun määrään sekä ikään. Esimerkiksi perustekniikat vuorohiihto ja tasatyöntö vaativat monipuolista kehon hallintaa ja monen lapsen motoriset valmiudet näiden tekniikoiden hyvään hallintaan ovat riittävät vasta esikouluikäisenä.
  • Harjoitelkaa eri hiihtotyylejä leikkien kautta ja pieninä paloina. Vuorohiihdon oppiminen alkaa kävelyllä sukset jalassa ilman sauvoja, pikkuhiljaa lisätään suksen potku ja liuku ja vasta sen jälkeen otetaan mukaan sauvat.
  • Yksi tärkeimmistä hiihtotaidoista, joka kannattaa opetella heti alussa, on kaatumisen ja ylösnousemisen jalo taito.

 

Lämmittelyjumppaa suksilla

Tasapainotaitoja ja ketteryyttä voi harjoitella myös sukset jalassa samalla, kun lämmitellään. Tarkista, että olet tasaisella maastoalueella, jotta tasapainon pitäminen on helpompaa.

Kun metsässä mä hiihtelin - lämmittelyleikki 

Lorutellaan seuraavien sanojen mukaan ja luisutellaan samalla suksia edestakaisin rytmikkäästi: Kun metsässä mä hiihtelin, niin Muumipeikon (Muumimamman, Nipsun ym.) kohtasin. Hän sanoi näin: Kas mistä päin on nämä lapset kotoisin?

Ohjaaja antaa vaihtoehtoja erilaisista liikkumismaista: kyykistysmaa, pyörimismaa, pomppimismaa jne. Lapset valitsevat maan, jonka mukaan liikutaan.

Pomppimismaasta vastasin, pomppimismaasta tietenkin. Kaikki jotka pomppivat, ovat pomppimismaasta kotoisin.

Taikurin taikasukset - lämmittely 

Taikuri taikoi sukset pysymään paikallaan - mutta pysyvätkö ne, kun 

  • Nostellaan kantoja; Aseta sauvat tukevasti maahan. Nostele tämän jälkeen kantapäitä sauvoihin hieman nojaten. Kokeile kuinka hitaasti saat kannat takaisin alas. 
  • Nostellaan polvia; Sauvat tukena, nostele jalkoja vuorotellen ylös alas - kuvittele vuorotellen polveen naru, joka vetää jalkaa irti maasta. 
  • Tehdään heiluria ja vuorohiihtoa paikallaan; Jätä sauvat pois ja anna käsien heilahtaa rennosti puolelta toiselle, kuin lähtisit hiihtämään vuorohiihtoa. Sukset voivat kuitenkin pysyä vielä paikallaan. Pysäytä liike heilureiden välillä ja kurota taaksepäin, anna vartalon kiertyä takimmaisen käden suuntaan. 
  • Taputellaan koko keho lämpimäksi aloittaen nilkoista päätyen päälakeen ja tullen takaisin nilkkoihin 

Helpot ja vaivattomat suksileikit

Seuraa johtajaa hiihtäen

  • Leikitään tasaisella alueella sukset jalassa., sauvoja ei tarvita. Lapset jaetaan pareihin. Leikissä hiihdetään pareittain peräkkäin. Kun leikinohjaaja antaa merkin, esim. puhaltaa pilliin, edellä hiihtävä tekee itse keksimänsä tempun, jonka jälkimmäinen toistaa.  Sen jälkeen vaihdetaan johtajaa, jatketaan hiihtämistä ja odotetaan uutta vihellystä/merkkiä.

Etsitään Niiskuneidin helmet

  • Niiskuneidin helmet olivat yksi kaunis aamu päässeet katoamaan. Jäljellä oli vain tyhjä ja katkennut ketju (narun pätkä). Mitä oli tapahtunut? Autatko sinä etsimään Niiskuneidin helmet? Suuret kiitokset. Nyt tarvitaan kaikkien apua. 
  • Valmistelut: Levitä palloja ladun varteen.
  • Ryhmän koosta riippuen hiihdetään laskemassa helmet (Onhan kaikki tallessa?), poimitaan yksi helmi/kierros/lapsi tai tutkitaan, montako eri väristä helmeä helminauhassa on ollut.  Palloja voi myös levittää avoimelle alueelle. Kerätään palloja ämpäriin yksitellen ja kukin omaan tahtiinsa. Lopuksi pallot voi laskea, nimetä värejä ja luokitella värien mukaan. Leikissä ei tarvita sauvoja. Hyödynnä palloja muutenkin erilaisissa hiihtoleikeissä! Tehkää pujotteluratoja, kerätkää palloja pulkkaan tai harrastakaa tarkkuusheittoa yhtenä toimintapisteenä.

Muumipapan kopterihippa

Kopterihipassa tarvitaan kaatumisen ja nousemisen jaloa taitoa:

Kaaduttaessa istahdetaan takaviistoon suksien viereen. Jos sauvat ovat mukana, ne levitetään vartalon molemmille puolille, irrotetaan käsi sauvan ympäriltä ja jätetään sauvat lenkistä ranteisiin. Ylösnouseminen aloitetaan kääntymällä selälleen ja näyttämällä suksenpohjia ”auringolle”. Sitten kyljelleen kääntyen lasketaan sukset lumeen, poikittain menosuuntaan. Seuraavaksi käännytään konttausasentoon, siirretään käsiä kohti suksia ja noustaan käsillä työntämällä ylös.

Leikki on helppo: 

  • Valitaan Muumipappa, joka ottaa kiinni muita.
  • Kiinniotettu kaatuu opetetulla tavalla, menee selälleen, nostaa sukset taivasta kohti ja tekee suksilla kiertoliikettä (helikopteri). Sen jälkeen hän nousee ylös.

 

 ILOISIA HIIHTOHETKIÄ KAIKILLE!