Hyvinvointia ulkoilusta -hanke tukee ikäihmisten liikkumista

Hyvinvointia ulkoilusta -hankkeella tuetaan yli 65-vuotiaiden hyvinvointia ulkoilun, yhdessä olemisen ja luonnossa liikkumisen avulla. Hankkeessa koulutetaan ulkoilun vertaisohjaajia, jotka perustavat ulkoiluryhmiä Suomen Ladun jäsenyhdistyksiin. Vertaisohjaajat saavat ulkoilun ja yhdessä tekemisen kautta iloa myös omaan vastaavaan elämäntilanteeseen.

Vertaisohjatussa ulkoilussa kohderyhmänä ovat terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat mutta toimintakykyiset henkilöt.  

Vertaisohjaajat ovat ryhmäläisten vertaisia (noin +65-vuotiaita) ulkoilusta kiinnostuneita samassa elämänvaiheessa olevia ikätovereita. Jokainen vertaisohjaaja lähtee rakentamaan ulkoiluryhmäänsä omista vahvuuksistaan ja ryhmän toiveista käsin. 

Vertaisohjatussa ulkoilussa voi löytää ulkoilun ilon ja samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ympärilleen. Kaikki liikkuvat ryhmässä omalla vastuullaan ja omaa kehoaan kuunnellen. Vertaisohjaaja toimii ryhmän koolle kutsujana ja vastaa toiminnan yleisestä turvallisuudesta.    

Vertaisohjattu ulkoilutoiminta voi olla esimerkiksi:

  • kävelyä/sauvakävelyä tutustuen samalla oman lähiympäristön ulkoilumahdollisuuksiin ja tarjontaan (esim. kuntoportaat ja ulkokuntosalit), lähiluontoon tai kulttuurihistoriaan
  • pihapelejä (Mölkky jne.)
  • matalan kynnyksen lajikokeiluja: frisbeegolfia, sauvakävelyä, lumikenkäilyä, pyöräilyä
  • lähiretkeilyä
  • Metsämieli +65 hyvinvointikävelyitä, metsäjumppahetkiä
  • kotakahveja tai lauluhetkiä tulilla
  • talkoita (roskakävely jne.)
  • eri ikäistenyhteisiä ja sukupolvet yhdistäviä ulkoiluhetkiä (perinneleikit jne.)

Hankkeen aikana tuotetaan vertaisohjaajien tueksi erilaisia matalan kynnyksen ulkoilusisältöjä (OHJAAJALLE). Sisältöinä toiminnassa voi hyödyntää myös jo aiemmin +65- vuotiaiden ulkoiluun tuotettuja Ikäinstituutin vertaisohjaajien tukimateriaaleja (kts. alla).

Hankkeessa muotoutuva +65-vuotiaiden ulkoilutoiminnan malli vakiinnutetaan osaksi Suomen Ladun jäsenyhdistysten toimintaa. Ulkoilutoiminta mahdollistaa myös alueellisen yhteistyön muiden saman ikäryhmän hyvinvointiin keskittyneiden toimijoiden kanssa.

Hanke on Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa ja siinä tehdään tiivistä yhteistyötä valtakunnallisen Ikiliikkuja -ohjelman ja ohjelmaa koordinoivan Ikäinstituutin kanssa. Hanke on alkanut kesällä 2023 ja on kaksivuotinen.

Neljä vinkkiä + 65-vuotiaiden ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen -asiantuntija-artikkeli

 

Kouluttaudu vertaisohjaajaksi

Kurssit on suunnattu Suomen Ladun jäsenyhdistyksien toiminnan tukemiseen ja kurssi on osallistujille maksuton. Mukaan voi tulla niin monta osallistujaa/yhdistys kuin kurssille mahtuu!

Vertaisohjaajakurssille ovat tervetulleita kaikki ikäryhmään kuuluvat ulkoilijat, joita toisten kanssa yhdessä ulkoilu ja muiden kannustaminen liikkumaan kiinnostaa. Aiempaa ohjauskokemusta tai erityisiä lajitaitoja ei tarvita. Ota siis rohkeasti yhteyttä lähimpään jäsenyhdistykseesi ja sovi kurssille tulosta! Voit myös tulla ensin kurssille tutustumaan toimintaan ja tehdä ohjaajapäätöksen tämän jälkeen. 

Hyvinvointia ulkoilusta -vertaisohjaajakursseja järjestetään niin etänä eli online kuin paikallisina koulutuksina, Voit valita kumpi tapa sopii sinulle paremmin. Vertaisohjaajakurssin kesto on vain yhden päivän eli 7 tuntia (9-16). ONLINE eli etäkurssin pituus on vain 6 tuntia (14-19). Kurssiin sisältyy myös teemaan orientoiva ennakkotehtävä sekä jälkitehtävänä kertoa omista ulkoilutoiminnan suunnitelmista (arvioitu ajantarve 2 tuntia). Tehtävä lähetetään osallistujille sähköpostitse kahta viikkoa ennen kurssin alkua. Kurssi sisältää ulkoilua. 

Kurssilta saat valmiuksia toimia vertaisohjaajana +65- vuotiaiden ulkoiluryhmissä.

Tavoitteena on

  • Tuntea vertaisohjaajana toimimisen periaatteet ja tavoitteet.
  • Tunnistaa omia vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita vertaisohjaajana.
  • Tietää monipuolisesti hyötyjä, joita luontoliikunnasta saa.
  • Tuntea erilaisia tapoja toteuttaa matalan kynnyksen ulkoilutoimintaa ja ulkoiluryhmiä.
  • Tuntea menetelmiä, joilla tukea ryhmän vuorovaikutusta ja osallisuutta.
  • Saada valmiuksia toimia ryhmän kanssa turvallisesti ja vastuullisesti.
  • Tuntea erilaisia tapoja viestiä ulkoilutoiminnasta kohderyhmä huomioiden.

Koulutetuilla vertaisohjaajilla on mahdollisuus liittyä vertaisohjaajien verkostoon. Verkostossa jaetaan kokemuksia etätapaamisissa sekä jatkokouluttaudutaan mm. eri teemaisten webinaarien avulla.

 

Kurssit 2025

22.1.25 ONLINE klo 14-19 (Google Meet). Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ. DL 19.1

8.2.25 Mikkeli klo 9-16 Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ. DL 26.1

12.2.25 Hämeenlinna klo 9-16 Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ. DL 28.1

5.3.25 Kajaani klo 9-16 Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ. DL 27.2

26.3.25 Espoo klo 9-16 Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ. DL 11.3

 

Kurssin käyneille vertaisohjaajille

Vertaisohjaajien etätapaamiset 2024-2025

Tapaamisissa on jokin teema sekä yleistä kuulumisten vaihtoa eli vertaistukea.

  • 13.3.2024 klo 15.17 Metsämieli +65
  • 21.8.2024 klo 15-17 Tasapaino ja voimaharjoittelu
  • 30.10.2024 klo 15-17 Ulkoiluryhmistä viestintä
  • 14.1.2025 klo 15-17 Kaatumisten ehkäisy

Lisätietoa: virpi.jussila@suomenlatu.fi/ 050 587 4257

 
Webinaarit

Ulkoilusta hyvinvointia

Tiesitkö, että jo 5-10 minuutin oleilu luontoympäristössä aktivoi palautumista ja tuottaa hyvää mieltä? Viiden tunnin kuukausittaisella, säännöllisellä ulkoilulla tiedetään olevan monenlaisia terveysvaikutuksia. Tule kuulemaan lisää ja keskustelemaan luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista Suomen Ladun ohjaajille ja kaikille aktiiveille suunnattuun webinaariin!

 

Materiaalia vertaisohjaajien tueksi

Materiaalit löytyvät vertaisohjaajille suunnatulta ohjaajasivustolta.

HUOM! Turvallisuusasiakirjat löydät täältä.  

 

Kuvia toiminnasta viestintään ja Suomen Ladun jäsenyhdistysten käyttöön. (Mainitse kuvaaja Lassi Katajarinne/Suomen Latu)

Ryhmä +65- vuotiaita pelaa yhdessä Mölkkyä hiekkakentällä. Lähikuva on otettu jaloista ja kuvassa näkyy myös Mölkky palikoita. Lähikuvassa vertaisohjaaja hymyilee kävelysauvat kädessään. Taustalla näkyy sumennettuna Mölkyn pelaajia. Paikkana on hiekkakenttä. Vertaisohjaaja ja ulkoiluryhmä ovat pysähtyneet katsomaan pellolle kävelysauvat käsissään. Maisema on kohti peltoa ja ryhmän on kuvattu takaapäin.

Muu Suomen Ladun ohjaajakoulutus 

Jos kaipaat vertaisohjaajana lisää lajiosaamista niin osalllistu muille yleisille ohjaajakursseillemme (ei suunnattu vain +65- vuotiaille). 

 

Yhteystiedot

Virpi Jussila
ulkoilun asiantuntija, Hyvinvointia ulkoilusta -hanke
virpi.jussila@suomenlatu.fi
+358 50 587 4257